Veče posvećeno knjizi „Odsutni anđeo“ Dejana Aleksića

Pesnički nadahnuto veče, posvećeno knjizi „Odsutni anđeo“, autora Dejana Aleksića, održano je u četvrtak, 10. marta, u Galeriji Biblioteke. Započeto je audio-snimkom, u kojem je Mirjana Mitrović pročitala pesmu „Jeziva šuma“ iz pomenute knjige, a nastavljeno je uvodnim izlaganjem urednika Srbe Takića.

On je naglasio da je ovo Dejanova druga poetska zbirka, a da je prva („Nemiri“, 2013) takođe štampana kao izdanje Biblioteke: „NJegova poezija je emotivna, proživljena, puna njega samog, i života koji nije bio na njegovoj strani. Odrastao u hraniteljskoj porodici, on se izborio za svoje mesto u društvu, danas je svoj čovek, a ja sam siguran da je poezija jedan od oslonaca koji ga je sačuvao, ojačao i učinio ga sigurnim u sebe“.

Jovana Petković, profesorka književnosti, u svojoj analizi ove pesmarice, kazala je: „Zbirka pesama Dejana Aleksića „Odsutni anđeo“ prikazuje život onakvim kakav on stvarno jeste, možda na pomalo mračan način, ali, ipak, i te mračne stvari jesu njegov sastavni deo.

NJegov stih je pun tame, sav je od bola, sazdan od nemira, a pored svega toga jedan anđeo se grčevito bori da ga sačuva od zla. Ko je odsutni anđeo Dejana Aleksića, to je glavno pitanje ove zbirke.“

Na to je pitanje odgovorio sam pesnik: „Odsutni anđeo su dragi ljudi koje sam silom životnih (ne)prilika izgubio. Metaforički rečeno to su empatije koje nestaju iz života svih nas. Sve manje vremena imamo za prijatelje, za ono što volimo, za sebe same. Postajemo zarobljenici svojih obaveza, prohteva, ambicija. Poezija koju pišem je način da se borim protiv takvih sila, da ponudim preispitivanje, vraćanje sebi i izvornim vrednostima“, rekao je Dejan Aleksić.

Veliki broj njegovih prijatelja i kolega sa posla, koji su prisustvovali ovoj poetskoj večeri, najbolja su potvrda da je pesnik na pravom putu. Takođe, to pokazuje da je i naša Biblioteka na pravom putu, sve dotle dok podržava, ohrabruje i pomaže takve napore.

 

Objavljeno: 11.03.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca