Vinski bal 2016 uz grupu Neverne bebe

Ove godine u Vlasotincu će se 26. i 27. avgusta održati 31. Vinski bal, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija.

„Prvi Vinski bal održan je 1960. godine i od tada održava se sa prekidima. Ove godine manifestacija se održava po 31. put. Podsećanja radi, 70-tih godina vinogradarstvo je u Vlasotincu bilo u ekspanziji i u to vreme proizvodile su se ogromne količine dobrog vina. Opština podržava ovu manifestaciju jer su u poslednjih 15 godina vinogradi zapušteni, a naš cilj je da oživimo vinogorje, da podstaknemo mlade ljude da se bave vinogradarstvom i vinarstvom pre svega kroz otvaranje vinskih podruma jer je naše područje veoma kvalitetno za gajenje vinove loze. Što se finansija tiče u opštinskom budžetu za Vinski bal 2016 predviđena su sredstva u iznosu od oko dva miliona dinara – rekao je  Zoran Todorović, predsednik opštine na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“.

O programu i sadržajima koji će se odvijati u toku ove dvodnevne manifestacije prisutne je upoznao Boško Stančić, zamenik predsednika i direktor Direkcije Vinskog bala 2016:

„Ove godine imamo novine u programu, po prvi put ćemo organizovati međunarodni sajam vina kao i plivanje za vinski krst. Ali nisu izostali sadržaji poput izbora Boginje vina, izbora najbolje pesme i karikature na temu vina i grožđa, izbor najboljih vina i izbor najboljeg vinogradara. U kulturno-zabavnom delu predvideli smo nastupe folklornh ansambala, plesnih grupa, nastup mališana PU „Milka Dimanić“, mažoretkinje… Prvog dana Vinskog bala na Letnjoj pozornici organizovali smo koncert grupe Neverne bebe, a drugog dana koncert Marinka Rokvića“.


O međunarodnom salonu vina – „Vina juga“ govorio je Svetislav Petrović, član Direkcije Vinskog bala i predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“, koji je između ostalog rekao:

„Drugog dana Vinskog bala biće organizovan međunarodni salon vina – Vina juga. Pozvane su najpoznatije vinarije iz Srbije kojih u ovom trenutku ima oko 90 registrovanih, što nam govori da razvoj vinogradarstva ide u dobrom i pozitivnom smeru. Ovo će ujedno biti i prilika da se naši proizvođači vina i grožđa uključe, dobiju prostor za izlaganje svojih vina, a istovremeno kroz kontakte razmene iskustva. Očekujemo da će biti prisutni i vinari iz Mađarske, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. U sklopu salona organizovaćemo stručna predavanja na temu vina i vinove loze. Nadamo se da će organizovanje salona postati tradicija kao što je i sama manifestacija Vinski bal“.


 

Objavljeno: 04.08.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca