Vinski bal 2019 – Dan prvi

Ovogodišnji Vinski bal počeo je kotlićem pored Vlasine, gde su se spremale vinogradarska janija, kupus i riblja čorba.

-Za vinogradarsku janiju potrebno je jagnjeće meso, ali može i svinjsko da korsti, sa krompirom, paprikom i paradajzom krčka se dva do tri sata na tihoj vatri – otkrili su recept majtori pored kotlića.

Pobednik plivanja za vinsko burence je Lazar Milić, 22 godine iz Dadinca. Lazar je završio je Vojnu akademiju i čeka posao u Kragujevcu. Najmlađi plivač dobio je krts, u pitanju je jedanaestogodišnji Luka Stojković.

Najbolju karikaturu na temu vina i grožđa uradio je Jovan Spasić, akademski slikar iz Vlasotinca, a za najbolju pesmu na istu temu proglašena je pesma Zrno, Boška Lomovića iz Gornjeg Milanovca.


Zoran Popović iz Vlasotinca, višestruki osvajač prizanja u takmičenju za najboljeg vinara na Vinskim balovina prethodnih i ove godine, izložio je svoja vina na štandu pored Vlasine i ovog avgusta. Više od 20 godina gaji svoj vinograd i pravi vino.

– Moj favorit je Prokupac, naša autohtona sorta koja je zaboravljena, ali ja sam joj ostao dosledan. Kao i Plamenka. Imam 70 ari, godišnje mogu da otočim oko 3500 litara vina, zavisno od godine, a ova je krenula dobro, ali videćemo kakva će situacija biti posle ovog naleta toplog vremena i visokih temperatura. Nadamo se dobrom kvalitetu, a za količinu videćemo – rekao je Popović.

Na pitanje kako mu ide na tržištu, odgovara da je dobro, „ne preliva“, ali smatra da od vinarstva može pristojno da se živi. Uz ulaganja, naravno. Okrenutost tradicionalizmu u vinarstvu vlasotinačkog kraja potvrđuje i predsednik komisije koja je ocenjivala vina Dušan Janjić, tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo.

-Vlasotinački vinari i dalje su verni tradicionalnom načinu proizvodnje vina, to je ovde veoma izraženo. Ima napredka iz godine u godinu, ali taj napredak ne prati neki prosečan napredak vina u Srbiji. Savetujem širu primenu nauke u proizvodnji vina – rekao je, između ostalog, Janjić.

U kategoriji vrhunskih belih vina komisija je za najbolje proglasila vino Bratislava Ristića, drugo mesto pripalo je vinu Saše Jovića, a treće vinu Novice Petrovića.U kategoriji tradicionalnih belih vina najbolje je vino Saše Jovića, drugo mesto je osvojilo vino Milutina Cakića, a treće vinu Zorana Popovića.

U kategoriji vrhunskih crvenih vina najbolje je vino Tatjane Mitić, drugo je Novice Petrovića i treće mesto pripalo je vinu Jovana Pečenkovića. U kategoriji tradicionalnih crvenih vina prvo mesto pripalo je Zoranu Popoviću, drugo Tatjani Mitić, a treće Tomi Mladenoviću.Publiku je na večernjem koncertu zabavljao Leksington bend. Prethodili su mu Snap FM i folklorni ansambli.

Danas od 17 sati počinje 4. Međunarodni salon vina, a od 20.30 završno veče na kome će, između ostalog, biti birana boginja vina, a potom sledi koncert Dragane Mirković.


 

Objavljeno: 24.08.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca