Višednevne akcije obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine

Turistička organizacija opštine Vlasotince, u saradnji sa školama i lokalnom samoupravom, od 3. do 7.juna organizuje niz aktivnosti vezanih za zaštitu životne sredine, a povodom 5.juna, Svetskog dana zaštite životne sredine. Danas su učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, uz podršku zaposlenih u Turističkoj organizaciji i predstavnika lokalne samouprave skupljali smeće kod brane, zatim na Starom groblju, preko staze zdravlja, do Čarobne doline. Turistička organizacija obezbedila je kese za smeće, rukavice i vodu za učesnike akcije. Na Starom groblju održano je kratko predavanje o zaštiti vode, vazduha i zemljišta.

-Sedmu godinu za redom Turistička organizacija obeležava Dan zaštite životne sredine. Ove godine smo odabrali da to budu baš turistički lokaliteti. Hteli smo da damo primer ostalima i da svi zajedno brinemo o našem okruženju – rekla je direktor TO Nataša Đokić Živković.

Član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine Žaklina Stefanović naglasila je da je opština Vlasotince podnela zahtev Zavodu za zaštitu prirode da dođe na teren i utvrdi mogućnosti za zaštitu dva lokaliteta.

-Jedan su četinari kod hotela Grozd, stanište dveju vrsta sova, koje ovde zime i ovo bi bio botanički spomenik. Sledeći lokalitet je čarobna dolina, specifični geološki, geomorfološki i hidrološki lokalitet, u pitanju su specifične stene najstarijeg kopna na Balkanu, što je po nama dovoljan razlog da pokrenemo postupak kod referentne ustanove da se taj lokalitet zaštiti, a oni će nam dati svoje mišljenje – rekla je Žaklina Stefanović.

Ona je podsetila da je opština Vlasotince otpočela procedure vezane za izradu Programa zaštite životne sredine na period od 10 godine.

-Na majskoj skupštini smo doneli tu odluku, sada ćemo izbudžetirati to i pristupiti izradi. Iz ovog veoma važnog krovnog dokumenta izrodiće se manji dokumenti i onda ćemo mi imati predlog mera i načina da zaštitimo vodu, vazduh, zemljište i biodiverzitet – rekla je Stefanović.

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, učenici OŠ „Karađorđe Petrović“ radili su u školskoj bašti u okviru projekta „Naša nana od semena do čaja“, koji su sami osmislili i sprovode u delo.

Otvoreni čas u prirodi,za učenike OŠ „Siniša Janić“ iz Vlasotinca i OŠ „Božidar Miljković“ iz G.Prisjana biće održan u utorak 7.juna s početkom u 9 sati, u organizaciji Gljivarskog društva Rujnica.

 

Objavljeno: 04.06.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca