Vlasotinačka biblioteka bogatija za oko 3000 knjiga – Dar Vojne bolnice Niš

Vlasotinačka biblioteka bogatija je za oko 3000 knjiga koje je dobila od Vojne bolnice u Nišu. Kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, za 145 godina postojanja, Vojna bolnica stekla je bogat knjižni fond.

-Deo našeg knjižnog fonda ustupili smo Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, a najveći deo ustupamo biblioteci u Vlasotincu. Vojna bolnica i vojno zdravstvo uvek su bili deo naroda. Kroz istoriju smo sa narodom uvek delili dobro i zlo. Danas smo u prilici da sa vama podelimo nešto dobro – rekao je upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Veljko Milić.

-Naša biblioteka stradala je u požaru 2008. godine i mi još uvek vidamo rane u naporu da obnovimo uništeni knjižni fond i nabavimo nove naslove – rekao je direktor biblioteke Srba Takić, zahvaljujući na poklonu.

Do saradnje vlasotinačke biblioteke i Vojne bolnice Niš došlo je zahvaljujući pravniku Milošu Krstiću, koji je rodom iz Dadinca, a živi i radi u Beogradu.

-Na Vojnoj akademiji u Beogradu sam saznao da Vojna bolnica u Nišu poseduje knjige koje mora da idu u staru hartiju. Napravio sam kontakt sa Ministarstvom odbrane, a potom i sa Milom Nedeljković uz čiju pomoć smo se izborili da danas ove knjige stignu u Vlasotince – pojasnio je Krstić.

Uručenju knjiga prisustvovao je i predsednik opštine Bratislav Petrović koji je izrazio uverenje da će čitaoci rado potražiti pristigle naslove.

-Isuviše su nas „obuzeli“ telefoni, a nije sve u životu „na klik“. Čitanje knjiga je lek za dušu i treba ga uzimati što češće – naglasio je Petrović.

 

Objavljeno: 13.09.2023 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca