Vlasotinački libero sa Karaburme

Poznato je u fudbalskom svetu da je Vlasotince bogato fudbalskim talentima, bar je tako bilo u prošlosti. Veliki broj mladića koji su svojim talentom, ali i fudbalskim znanjem, skretali pažnju stručnjaka, bili su želja Prvoligaša još u doba SFRJ. Iako bi bilo logično da te mlade talente fubalski put vodi u Niš, odnosno u redove Radničkog, većem broju izdanaka sa Rosulje je od niškog Čaira bila privlačnija vetrovita Karaburma. Među prvima je put je trasirao Božidar Milenković da bi se kasnije tim koridorom Rosulja – Karaburma, uputili Velibor Đekić, Zoran Bidžić, braća Miloš i Dušan Stanković…

Iako je posle odlaska U OFK Beograd, Milenković sa prbivalištem postao stanovnik prestonice, ljubitelji fudbala u gradu na Vlasini su ga doživljavali kao svog sugrađanina, a među ljubiteljima fudbala nije mogao da prođe ni jedan razgovor o fudbalu ili Vlasini da se ne pomene Milenković.

Neverovatni „libero“ plavo belih sa Karaburme je fudbalsku karijeru započeo u mlađim kategorijama Vlasine, sa grupom dečaka od kojih će mnogi kasnije postati odlični fudbaleri i činiti okosnicu Vlasine ili pojačati druge klubove. Legendarni trener Vlasotinčana u to doba Sokol Stojanović uspeo je da obuči sve te mlade talente, kako i koliko treba, da rade da bi mogli uspešno da se bave fudbalom. Milenković je kasnije često isticao veliki značaj i uticaj prvog trenera na njegovu uspešnu fudbalsku karijeru.

Sokol Stojanović, nekadašnji trener Božidara Milenkovića.

-Milenković je bio igrač kakvog bi poželeo svaki trener, poslušan, vredan i sav posvećen fudbalu, sa njim je bila milina raditi. Te njegove karakteristike su ga i odvele na veliku scenu gde je uspeo da ostvari svoje snove. Drago mi je što je često isticao mene kao trenera koji mu je dao smernice za uspeh – kaže Sokol Stojanović, nekadašnji trener Božidara Milenkovića.

Tus , kako mu je bio nadimak u Vlasotincu, je još od detinjstva zavoleo fudbalsku loptu i već kao osnovac zajedno sa drugarima zabeležio prvi značajan uspeh, OŠ “Siniša Janić“ je osvojila treće mesto na školskom prvenstvu u Beogradu.

-Sa Božom sam se družio od detinjstva, zajedno smo igrali loptu na ulici, zajedno smo otišli kasnije u pionire Vlasine za zatim i u podmladak a zanimljivo je da smo sa 16 godina zajedno debitovali na utakmici protiv Hajduk Veljka. Ne mogu tačno da se setim rezultata ali Vlasina je pobedila a sve golove dali smo Tus i ja. On je u Vlasini ostao do 1974. kada odlazi u Dubočicu i najzaslužniji je što je te sezone 74-75 Leskovački klub upao u Drugu saveznu ligu.Naredne sezone je prešao u OFK Beograd i postao legenda Romantičara – ističe Zoran Išljamović Šura, saigrač, prijatelj i drug libera Romantičara.

Božidar Milenković Tus i Zoran Išljamović Šura

Božidar Milenković je voleo Vlasotince i kad god bi mu obaveze dozvolile dolazio je u rodni grad da se vidi sa prijateljima i drugarima.

-Tus je bio izuzetan fudbaler ali i čovek, napravio je veliko fudbalsko ime ali je bio skroman, voleo je sve ljude iz rodnog kraja i rado je pomagao svima koji su od njega zatražili pomoć. Iako je imao velikih problema u OFK Beogradu, uvek se interesovao za Vlasinu, radovao bi se njenim uspesima – kaže Vlastimir Stamenković, jedan od saigrača legende Romantičara.

Božidar Milenković Tus će biti sahranjen u Beogradu u utorak 28. jula. Zbog epidemije Korona virusa sahrana će se obaviti samo uz prisustvo porodice.

 

Objavljeno: 27.07.2020 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca