Vlasotinački penzioneri poručuju: Krkobabiću, nismo mi građani drugog reda

Čime se, i kako se bavi politikom u poslednje vreme lider PUPS-a, Milan Krkobabić, koji je ujedno i ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, je u najmanju ruku diletantski i za svaku osudu. Vremešni Krkobabić, koga je vreme očigledno pregazilo, svojim neumerenim izjavama prosto je ponizio i degradirao penzionere iz unutrašnjosti Srbije, jer njegov predlog da samo penzioneri iz glavnog grada zavređuju da prime 13. penziju naišao je i na oštru osudu celokupne srpske javnosti. Njegovo objašnjenje da se 13. penzijom oslade samo penzioneri u Beogradu „jer oni žive u pod specifičnim uslovima i tamo su cene najveće i zato treba posebno brinuti za one koji žive u Beogradu“, u velikoj meri je uznemirila najveći broj penzionera, a podsećanja radi penzionera je u Srbiji 1,7 miliona. Izgleda da je jug Srbije potreban, po Krkobabiću, ovoj i ovakvoj Srbiji, kada se treba ići na braniku otadžbine, i kada se ratovalo što se redovno dešavalo u poslednje vreme, a najveći broj mobilisanih lica, upravo je bio iz dela jugoistočne Srbije. A kada država treba nekoga da „počasti“ to samo važi za Beograd, a ovi dole na jugu i širom cele Srbije mogu i bez toga, tako glasno govori Milan Krkobabić.

– Strašno nas je povredila izjava Krkobabića zbog činjenice da je tražio da 13. penzija bude isplaćena samo penzionerima u našem glavnom gradu. Penzioneri se nisu ljutili kada su nam penzije bile umanjene, smatrali smo da teret bremenitog i teškog vremena moramo svi zajednički da podelimo. Ali namera Krkobabića da treba isplatiti penziju više samo u Beogradu je u najmanju ruku diskriminatorska i za svaku je osudu. Mi ne tražimo ništa više, a ni manje. Dakle, želimo biti ravnopravni sa Beograđanima u svakom pogledu, kako u broju penzija, tako i davanju takozvanih ,,senior kartica“ pomoću kojih bi penzioneri imali popust i povlastice prilikom određenih kupovina. I, zato penzioneri iz Vlasotinca, poručuju Krkobabiću da penzioneri sa juga Srbije nisu građani drugog reda – izričit je Petar Šušulić, predsednik Udruženja penzionera opštine Vlasotince, koji je svoj životni vek proveo kao profesor u vlasotinačkoj gimnaziji „Stevan Jakovljević“.

Da li su penzioneri preduzeli neke korake povodom svih ovih događanja ?

– Ne želimo više da nam direktno o sudbini odlučuje Beograd. Ima se utisak da se Savez penzionera Srbije dinstancirao od penzionera sa jugoistoka Srbije, pa smo tako bili prinuđeni da se samoorganizujemo. Nedavno smo imali osnivačku Skupštinu penzionera jugoistočne Srbije u Nišu sve u cilju zaštite prava penzionera iz ovog dela Srbije. Oformili smo sve organe udruženja, a za čelnika udruženja penzionera jugoistočne Srbije izabrali smo Miroslava Vučićevića iz Prokuplja. Ovaj naš potez bio je prosto iznuđen i mislim da o sudbini nas penzionera treba red da vode naša udruženja iz unutrašnjosti Srbije, jer ovi odozgo ne mare mnogo za naše muke i probleme u unutrašnjosti Srbije.

Koliko vaše udruženje ima članova ?

– Blizu hiljadu, tačnije 965 članova. Ta brojka se menja vrlo često. Dolaze nam novi članovi, a stari nažalost po prirodi življenja odlaze.

 

Kako se odvija život u penzionerskom domu u Vlasotincu ?

– Sasvim normalno i prirodno. Mi smo vanstranačka organizacija, i ne bavimo se nešto posebno politikom, već su naše priče iz običnog i porodičnog života. Imamo svoj kutak u centru grada. Naše prostorije su otvorene svim penzionerima i oni se tu okupljaju. Igra se šah, domine, popije se kafa i sok, a cene su minimalne, jer najveći broj visina penzija naših penzionera više je nego skromna i od nje se ne može normalno živeti.

Kad je već tako da su penzije male, da li udruženje pomaže svojim članovima ?

– Kako da ne. U okviru svojih mogućnosti, jer mesečna članarina je samo 20 dinara, i ono što se nakupi malo novca gledamo da najugroženijima pomognemo, a nedavno smo uz pomoć PIO fonda iz Leskovca za 30 penzionera obezbedili i poklonili najneophodniju robu u iznosu od 1.000 dinara

Da li organizujete druženja sa drugim gradovima ?

– Da. Pobratimili smo se sa gradovima, kao što je Aleksinac, Prokuplje, Surdulica i Babušnica. Imamo svoje slave i zajednički ih slavimo, međusobno se posećujući. Naša slava je 29. novembar i očekujemo, uskoro, da nam dođe veliki broj naših prijatelja iz gradova, sa kojima smo se pobratimili. Biće to lepa prilika za lepo druženje, a glavni kolovođa na ovakvim svečanostima je naš najstariji 91-godišnji član Božidar Stojković „Šumadinac“ iz Boljara, koji prvi povede kolo prijateljstva, i iz njega ne izlazi skoro do kraja veselja – kaže Petar Šušulić, predsednik vlasotinačkih penzionera, koji je svakodnevno u prostorijama udruženja, sve u želji da odmah reaguje ako je neka pomoć potrebna penzionerima opštine Vlasotince.

 

Objavljeno: 27.11.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca