Vlasotinački pesnik Srba Takić dobitnik tri pesničke nagrade

Vlasotinačkom pesniku i direktoru Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, Srbi Takiću je nedovno sa severa Bačke stiglo dva poziva za pesničke nagrade.

Srba Takić je u Somboru na konkursu „Poezija vinom obojena“ dobio specijalnu nagradu za vinski pesmu „Beračica blagosilja grožđe pred berbu“. Druga nagrada je stigla iz Crvenke sa prestižnog festivala dečije poezija „Bulka“, od Crkvene opštine crvenačke za dečju pesmu „Noć je kriva, puna snova“. Na ovom festivalu dečje poezije Takić je nagrađen i prošle godine.

Posebno ga je obradovala vest da je ponovo dobitnik nagrade Vojislav Ilić mlađi, koja se dodeljuje u Žabarima, rodnom mestu velikog srpskog pesnika za dečiju pesmu „Moljac nevaljalac“. Srba Takić je pre nekoliko godina na ovom konkursu nagrađen za sonet.

-Iako se poezija ne piše zbog nagrada, već iz unutrašnje potrebe da se iskažu osećanja, ova priznanja su me obradovala, posebno što se radi o prestižnim festivalima poezije. Poslednjih godina nekako mi više „leži“ dečja poezija. Inspirativnija je i zahtevnija ta igra reči koja na kraju treba da dobije pravi smisao i bude pouka deci, ali i da podstakne njihovu radost i vedrinu. U pripremi je i moja četvrta zbirka pesama za decu – kaže Srba Takić.

On piše ljubavnu i rodoljubivu poeziju, pesme za decu i poeziju na dijalektu. Autor je tri zbirke poezije za decu: „Deca rastu u pesmi“, „LJubav i slične trice“ i „O ljubavi prema travkama i sličnim stavkama“. NJegove pesme su mesto našle i u zajedničkim zbirkama vlasotinačkih pesnika.

 

Objavljeno: 13.10.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca