Vlasotinački Valter opet brani pozorište – Publika gledala „Srpsku dramu“ na filmskom platnu

Večeras su u okviru Leta u Vlasotincu počeli „Dani Valtera“ tokom kojih će na bioskopskom platnu biti prikazane tri pozorišne predstave koje je Vlasotinački alternativni teatar postavio sredinom devedesetih godina prošlog veka. Ovu trodnevnu manifestaciju organizuju Kulturni centar Vlasotince i internet portal Infodesk u znak sećanja i poštovanja na jednu sjajnu glumačku ekipu koja je ostavila neizbrisiv trag na vlasotinačkim daskama koje život znače. Dani Valtera posvećeni su svim članovima ovog pozorišta, uz želju da se publika ovih dana posebno seti prerano preminulih članova ovog pozorišnog ansambla – LJubiše Šušulića DŽalje, Bogoljuba Mitića – Bogeta Mize, Jovana Trimčića i Srđana Miloša.

Da se projekcije izvedu tehnički je omogućio Zoran Stojičić, koji se pored glume, u Valteru bavio tonom i rasvetom. On je snimke pozorišnih predstava Valtera sačuvao na VHS trakama, potom ih digitalizovao, a zbog losijeg audio zapisa VHS snimaka, i titlovao tako da je praćenje predstava pravi užitak.. Večeras je prikazana predstava „Srpska drama“, sutra je na programu predstava „Bliži nebu“, dok će u petak biti prikazana „Đeneral Milan Nedić“.

Mladi, puni novih ideja, puni energije da menjaju svet na bolje, hrabri, spremni na izazove, pomalo buntovnici sa razlogom i sa velikom ljubavlju prema pozorištu, okupili su se te 1995. godine, najpre Bogoljub Mitić – Boge Miza, LJubiša Šušulić DŽalja i Srđan Miloš Kigen. Nastaje Valter teatar kao alternativa tadašnjem kulturno umetničkom društvu, koje je na repertoaru imalo mahom Nušića i Boru Stankovića. Okupljaju se i kao alternativa celokupnoj kulturnoj učmalosti varoši, bez ikakve i ičije ideje da se nešto promeni, da se napravi iskorak na bolje. Podršku Valter dobija i od glumca Predraga Smiljkovića, koji je sve vreme profesionalno uz svoje prijatelje. U jednom trenutku kao da celo Vlasotince postaje Valter, ljude je poneo njihov entuzijazam i posvećenost kojom su kročili na pozorišnu scenu.

Na daskama koje život znače 23. decembra 1995. godine zablistali su Srpskom dramom“, Siniše Kovačevića, u režiji LJubiše Šušulića DŽalje, uz sjajnu glumčku ekipu koju su pored Bogoljuba Mitića, činili, Jovica Dimitrijević, Ivan Janković Sosa, Vojislav Arsenović, Zoran Stojičić i Srđan Miloš. Pažnju je privukla i odlična scenografija sa originalno postavljenom mrežom izmeću publike i pozornice koja je simbolično odvajala dva sveta. Ovacije publike obeležile su premijeru prve predstave Valtera. Ovaj događaj za istoriju je kao organizator potpisao Informativni list Vlasina.

Usledila je predstava „Bliži nebu“, Željka Hubača, u kojoj su pored Vojislava Arsenovića, Jovice Dimitrijevića, Bogoljuba Mitića i Ivana Jankovića, zaigrali i LJubinka Cekić, Zoran Stamenković, Jovan Trimčić i Sunčica Mitrović, kao reditelji ovoga puta se potpisuju David Putnik i LJubiša Šušulić, organizator ostaje Informativni list Vlasina.

Treća predstava „Đeneral Milan Nedić“, rađena je po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji LJubiše Šušulića. Pored maestralnog Bogoljuba Mitića, u predstavi su igrali Divna Milosavljević, Danijela Stoimenović, Jovica Dimitrijević, Dimitrije Valčić, Dušan Krstić, Jovan Trimčić, Larisa Dinkić i Nikola Zlatković

Kažu da je ovo bila najkompletnija predstava u kojoj je svaki glumac pronašao sebe u liku koga je glumio, a svaki lik pronašao svoje pravo mesto u priči, koja je bila nešto sasvim drugo od onoga na šta su ljudi navikli, u priči koja izvlači iz dugogodišnje kolotečine jednoumlja.

„Ovo je pozorišni komad koji baca drugačije svetlo na stranice novije srpske istorije“, rekao je tada reditelj LJubiša Šušulić.

Predstava „Srpska drama“ je 1996. godine proglašena za jednu od deset najboljih amaterskih predstava u Srbiji, a oktobra 1999. godine je tri puta izvedena u Švajcarskoj.

Sa predstavom „Bliži nebu“ Valter je pobedio na Smotri amaterskih pozorišta u Lebanu.


U godinama koje su došle, profesionalne karijere razdvojile su vlasotinačke valterovce, neki su nastavili da se bave glumom, drugi su izabrali neke drugačije puteve. Na žalost, deo ove sjajne ekipe: LJubiša Šušulić, Jovan Trimčić, Bogoljub Mitić i Srđan Miloš više nisu među nama, oni sada sigurno igraju svoje predstave u beskrajnom plavetnilu vlasotinačkog neba. Publika je večeras minutom ćutanja odala počast prerano preminulim glumcima.

Na poleđini afiša za prvu predstavu je pisalo:
„Ne određuje provinciju geografska širina, ona je stanje svesti, ona je u ljudskim glavama. Nedajmo da provincija stanuje u Vlasotincu, bar kada je pozorište u pitanju! Neka kraj ove predstave bude veliki početak pozorišnog života u Vlasotincu!“

I zaista Vlasotince tih godina nije bilo pozorišna provincija, Vlasotince je bilo Valter.

Nakon podsećanja publike na prvu predstavu Valtera, okupljeni glumci su sa scene pozdravili publiku i još jednom se naklonili ljubiteljima pozorišne umetnosti.


 

Objavljeno: 21.07.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca