Vlasotinačkoj publici predstavljena knjiga “Nebeske heroine sveta” Radmile Tonković

Sinoć je u sali Kulturnog centra predstavljena knjiga “Nebeske heroine sveta”, autorke Radmile Tonković. Bilo je to posebno veče jer se radio o posebnoj ženi.

Radmila Tonković je srpska heroina nebeskih visina, jedna je od najobrazovanijih Srpkinja, naučnik je, akademik, filolog, filozof, profesor, prevodilac, pisca, novinar i avijatičar. Prva je i jedina žena sa naših prostora koja je nosilac počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije i prva i jedina ženu koja je dobitnik počasnog paradnog oficirskog vazuhoplovnog bodeža. Nemoguće je pobrojiti sva njena domaća i međunarodna priznanja, ali vredi pomenuti da Radmilino ime nosi nova sorta jorgovana kao priznanje što je dokazala da je prapostojbina ove biljke Srbija iz 13. veka. Ovo svojevrsno priznanje stiglo je iz Svetskog udruženja jorgovana Lilac iz Ročestera.

Publika je imala priliku da sazna mnošto podataka i zanimljivosti o knjizi “Nebeske heroine sveta”, koja je kapitalno izdanje, enciklopedija o odvažnim heroinama neba, koje su pomerale granice svoga vremena, osvajale vazdušna prostranstva i istovremeno umele da budu obične žene. Ovo je i knjiga o istoriji svetskog vazduhoplovstva. Dragoceni materijal prikupljan je čitavu jednu deceniju, smešten je na preko 500 stranica, sa više od 500 obrađenih likova i 1.700 fotografija. Knjiga je proglašena unikatnom svetskom enciklopedijom u Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji u Ženevi i uvrštena je u fond Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Promovisana na 66 promocija u 13 država sveta.

“Ja živim i letim svoj san. Tokom čitave decenije istraživanja i prikupljanja materijala za knjigu obišla sam celu planetu, razgovarala sam sa ljudima, upoznala žene avijatičare koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu i sa nepunih dvadeset godina, posećivala sam arhive, prikupljala podatke, istraživala istorijske činjenice. Znanje jezika pomoglo mi je da budem u neposrednijem kontaktu sa ljudima tokom rada na knjizi”, rekla je Radmila Tonković.


O radu i stvaralaštvu Radmile Tonković je govorila profesor, Miljana Išljamović. Ove dve žene spojio je susret 2018. godine na manifestaciji Dama godine, što je omogućilo da Radmila poseti Vlasotince, da se vlasotinačka publika upozna sa ovom posebnom ženom, da ona upozna Vlasotince. Te godine Radmila je prva u regionu ponela titulu Jaka žena.

“Družeći se danas sa Radmilom shvatila sam koliko je široko njeno znanje, koliko je svestrano obrazovana. Mnogo toga sam od nje naučila danas i o istoriji Vlasotinca. NJena knjiga “Nebeske heroine sveta” našla se među udžbenicima Ruske federacije u tehničkim školama”, rekla je Miljana Išljamović.

Gordana Jovanović, saradnik centra Znanje – obrazovanje se osvrnula na priče o posebnim ženama, dok je Jasmina Mitrović govorila o ženskom stvaralaštvu.

“Žene su kroz istoriju pokazale da su veliki borci, da uspešno zauzimaju pozicije u svim segmentima društva, sve uspešnije su u politici, vojsci, policiji”, rekla je Gordana Jovanović.


 

Objavljeno: 30.06.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca