Vlasotinčani pitaju – Kome smeta Vlasina ?

Na terenima fudbalske „južne pruge“ uzavrela situacija. Na čelnoj poziciji nalaze se tri ekipe sa po 26 osvojenih bodova na samo dva kola pre kraja jesenje sezone. Trenutni poredak je sledeći: Lužnica iz Babušnice, Mladost iz Medoševca i Vlasina iz Vlasotinca.Koja će ekipa prva proći kroz cilj i preseći pobedničku traku teško je reći, mada ima i onih koji to znaju. A, znali su to oni i mnogo godina unazad, jer su, upravo oni režiseri svih (ne)fudbalskih događanja, koji su godinama potresali jug Srbije. Tada, u to vreme znalo se ko može i koliko može, u njegovoj ruci bila je pogača, a i nož. Danas, kada se živi u nekom, potpuno drugojačijem fudbalskom vremenu, izašle su na videlo mnoge iskompleksirane ličnosti koji bi da vladaju i da budu Bogovi. Da se pitaju, da naređuju i da presuđuju. Bez suda i bez prava na odbranu. Jer, oni su vlast, oni su ti koji mogu sve i znaju sve. Ali zaboraviše da je umro drug Tito. I da njega nema više.

Prva fudbalska lopta u Vlasotince stigla je davne 1920. godine, i za njom se na legendarnoj fudbalskoj „Rosulji“ juri punih 95 godina, Ej, 95 godina, života i rada, deset generacija, na stotine igrača. A tim, ne svim, već pojedinim, fudbalskim moćnicima smeta ta i takva fudbalska Vlasina. Hteli bi da je unište i urnišu. Pre  samo dve godine, svim svim oružjem i najnižim strastima pucalo se u igrače Vlasine u Lebanu u meču sa Radanom, kada su prosto bili postreljani u 118. minutu igre od strane sudije, a sve u režiji fudbalskih Bogova, koji, ne trepnuvši, rekoše: „Moralo je tako biti“. I, tako Radan iz Lebana ekspresno posle okruga stiže na srpskoligaške terene fudbalskog „Istoka“.

Izgleda, da se, poput državnog medija, koji vrvi od repriznih serija na svom programu, sprema i radi na tome da se Vlasina opet zaustavi. Po istom scenariju i od istog čoveka, pardon, istih ljudi. Nećemo o imenima, prepoznaće se on(i) sam(i).

– Nema smisla šta nam se radi. Na gostovanju u Bobištu bili smo prosto urnisani od strane delilaca fudbalske (ne)pravde. A protivnik totalno nemoćan, ali sudije su bile moćne i silne. I, (ne)pravedne. Ne mogu da razumem komesara za delegiranje, Predraga Cvetkovića, da ovaj susret vode sudije iz praktično istog mesta. To nešto govori, i tu nešto opasno smrdi – ogorčeno veli sportski direktor Vlasine, Nikola Garčić, koji je imao blistavu drugoligašku karijeru u dresu Mladog radnika iz Požarevca.


Oliver Nikolić, utakmica Vlasina - Lužnica

U vlasotinačkom zonašu nisu ni najmanje zadovoljni arbitražom na dva ovojesenja meča u Vlasotincu protiv Vranjske Banje i Lužnice, kada su se niške sudije Miloš Pejčinović i Oliver Nikolić svojski trudili da Vlasina ne dođe do pobede. Silno su navaljivali za potrebe „opasne strane“, jer ,,tako biti mora“ i ne žele i ne smeju da im se zameraju.

Da li to znači da se na fudbalskoj sceni vraća vreme kriminogenih i opasnih ljudi, koji lako potežu onu, opasnu, stvar. Teško, svima, nama, ako je to tako.

Vlastimir Stamenković


 

Objavljeno: 11.11.2015 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca