Vlasotince dobilo sredstva za energetsku sanaciju javnih objekata

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava čiji su projekti odobreni na javnom pozivu za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja. Ona je naglasila da ne postoji grad ili opština u Srbiji koja nije učestvovala bar u jednom od osam poziva u prethodnom periodu.

-U realizaciji programa energetske sanacije učestvovalo je ili učestvuje 25.000 domaćinstava. Vlada Srbije je, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, izdvojila 2,7 milijardi dinara da bismo podigli ovaj projekat na noge. Podaci kažu da Srbija troši četiri puta više energije da proizvede jednu jedinicu bruto društvenog proizvoda od svih zemalja EU, kao i da domaćinstva troše dva puta više energije po metru kvadratnom od domaćinstava u zemljama EU i to je razlog zašto smo želeli da pokrenemo ovaj projekat i zašto smo želeli da uštedimo električnu energiju – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da računica pokazuje da su tamo, gde se radilo prošle godine na energetskoj sanaciji, računi manji za 20 do 35 procenata. -Nastavićemo da raspisujemo pozive na svaka dva ili tri meseca, nastavićemo da podižemo nivo subvencija opštinama koje zaista imaju male budžete, za njih će subvencije biti 70 posto – rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas u Smederevskoj Palanci.

Opština Vlasotince dobila je 23,6 miliona dinara za postavljanje fotonaponske solarne elektrane kod Crpne stanice Boljare, što čini 70% potrebnih sredstava, a ostalih 30 procenata, odnosno 10,1 milion obezbediće lokalna samouprava.

-Za našu opštinu je veoma važno da smanji troškove struje u proizvodnji vode za piće jer smo prethodnih godina najviše problema imali sa dugom za struju u JKP Vodovod. Obezbeđivanje ovakvog vida energije u doba energetske krize doprineće energetskoj i finansijskoj stabinosti sistema vodosnabdevanja – rekao je predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Cena struje u strukturi cene vode vlasotinačkog „Vodovoda“ učestvuje sa 20 procenata, što je, kažu stručnjaci, visok procenat, koji značajno uvećava troškove proizvodnje i prerade vode. To projekat za čiju realizaciju je opština Vlasotince dobila subvenciju čini još značajnijim.

 

Objavljeno: 22.07.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca