Vlasotince, gradska slava kao turistički potencijal

Kao još jedna potencijalna turistička manifestacija je i gradska slava, koja se tradicionalno održava svake godine 21. maja i privlači sve veći broj posetilaca. Praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca.

Praznik je spomen na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari, gde i danas počivaju. Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik.

Poslednjih godina gradska slava obeležava se u okviru višednevne manifestacije Dani Vlasotinca, koja će ove godine trajati od 17. do 29. maja. Inače, praznik je u narodu je poznatiji kao “letnji” Sveti Nikola.

Pravovremenim najavama i dodavanjem drugih sadržaja, manifestacija bi bila još posećenija, uz mogućnost da postane svetkovina po kojoj će Vlasotince biti poznato i van granica Srbije.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 07.05.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca