Vojni lekar u Komarici

Meštani sela Komarica i Gunjetina u vlasotinačkoj opštini, njih oko 150, imali su danas priliku da provere svoje zdravstveno stanje u okviru akcije Vojni lekar na selu, koju su sproveli pripadnici Trećeg centra za obuku Vojske Srbije i opština Vlasotince. Pacijentima su konktrolisani nivo šećera i masnoća u krvi, pritisak i rad srca. Na raspolaganju je bio i vojni veterinar koji je pregledao stoku.

– Naš cilje je da meštanima zabačenih sela pružimo lekarske preglede i pomoć oko stoke. Ljudi nas uvek lepo prime i rado se odazovu pozivu na pregled. Od 2013. od kada se sprovodi projekat civilno – vojne saradnje Vojni lekar na selu, ovo je jedanaesta akcija u Jablaničkom okrugu i četvrta u vlasotinačkom kraju. Do sada smo pregledali oko 700 pacijenata – rekao je kapetan Predrag Kostić. Vojnim lekarima pomagali su laboranti i medicinske sestre vlasotinačkog Doma zdravlja, a predstavnici Crvenog krsta i Centra za socijalni rad delili su pakete sa osnovnim namirnicama i kućnom hemijom.


– Lokalna samouprava je otvorena za svoje građane u svakom delu opštine i mi se, nezavisno od ove akcije, trudimo da meštanima ovog i drugih planinskih sela olakšamo život. Žiteljima ovog dela opštine obećali smo da ćemo u ovoj godini uraditi projekat za izgradnju puta jer je njima to najvažnije – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.Osnovnu školu „Božidar Miljković“ u Komarici pohađa samo jedan đak, desetogodišnja Miljana Krstić. S jeseni će ona u Vlasotince na dalje školovanje, a škola će se zatvoriti. Učitelj Goran Stojanović će morati na drugo radno mesto, ali ne žali. Kaže da je bilo veoma teško putovati 20 godina do sela i nazad, po svim vremenskim uslovima.

Sledeća akcija Vojni lekar na selu biće u julu, u crnotravskom selu Zlatance.


 

Objavljeno: 18.05.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca