Za dečje dodatke isplaćeno 94 miliona dinara

U opštini Vlasotince za 2017.godinu ZA DEČJE DODATKE ISPLAĆENO 94 MILIONA DINARA

Služba dečje zaštite u opštini Vlasotince svakodnevno je u poslu, i to najviše zbog činjenice da se traži previše pisanih dokumenata kako bi se ostvarilo pravo na dečji dodatak. Umesto da se to rešava po ubrzanom postupku, jer natalitet je ozbiljan problem ove države, roditelji dece moraju da nakupe brdo papira koje potom na obradu dostavljaju Službi dečje zaštite.

– U 2017.godini u našoj opštini bilo je 1.647 korisnika dečjeg dodatka, a sam broj dece bio je 2.768. Novčani iznos uplate za decembar 2017.godine, koji je stigao iz republičkog budžeta namenjenog za dečje dodatke iznosio je 7.828.711,27 dinara. To znači da na godišnjem nivou u prethodnoj 2017.godini u opštini Vlasotince na ime dečjeg dodatka isplaćeno bez malo 94 miliona dinara – precizna je po običaju i uvek ljubazna Biserka Petrović iz Službe dečje zaštite opštine Vlasotince.

Koliki je iznos dečjeg dodatka na mesečnom nivou ?
– Redovni iznos dečjeg dodatka je 2.760,95 dinara, dok je 3.589,23 dinara tamo gde su samohrani roditelji, deca ometana u razvoju i staratelji.

Koji je iznos roditeljskog dodatka za majke ?
– Za prvo dete, isplaćuje se jednokratni iznos 39.503,21 dinar, za drugo dete sledi isplata u 24 jednake mesečne rate u iznosu od 6.436,35 dinara, a to je ukupno 154.472, 52 dinara. Trećem detetu pripadaju 278.037,81 dinar, što na mesečnom nivou od 24 rate iznosi 11.584,91 dinar, dok za četvrto dete ukupnom iznosu isplaćuje se 370.713,06 dinara, ali i ova isplata se realizuje kroz 24 jednake mesečne rate, pa tako jedna mesečna rata je u iznosu od 15.446,38 dinara.

A koliki je iznos za peto dete ?
– Peto i svako sledeće dete nema prava na dečiji dodatak osim ako jedno od prethodna četiri prestane da koristi pravo na dečiji dodatak, a kod roditeljskog dodatka takođe zaključno sa četvrtim detetom osim kod rođenja dvoje ili više dece na istom porođaju, primera radi da na četvrtom porođaju žena rodi blizance.

Do koje godine se isplaćuje dečji dodatak ?
– Do 19 godine ili 26 godine, ukoliko je dete ometeno u razvoju.

Ima li najave da će doći do određenih promena kad su u pitanju godine do kada se isplaćuje dečji dodatak?
– Tako je. Od 1.jula ove godine dečji dodatak isplaćivaće se do navršene 20 godine, odnosno do 21 ako je dete na redovnom školovanju.

Koliki je cenzus za dečji dodatak ?
– Cenzus za dečji dodatak za redovnu porodicu je 8.604,68 dinara, dok je 10.325,61 dinar za samohrane roditelje, decu ometenu u razvoju i staratelje.

Koju vrstu poslova obavlja vaša služba ?
– Naša služba radi poverene poslove od strane Ministarstva rada i socijalne politike u prvostepenom postupku odlučuje o ostvarivanju četiri vrsta prava a i po Opštinskoj odluci odlučuje o pravu na jednokratnu novčanu pomoć koju obezbeđuje opština Vlasotince.

BISO, SREĆNA TI PENZIJA
Kada smo pravili ovaj prilog u prostorijama Službe dečije zaštite u Vlasotincu, na stolu je bilo raznog posluženja, što nas je, u neku ruku, zbunilo.
– Naša Bisa ceo svoj radni vek provela je u Službi dečje zaštite, i ovo je njen poslednji radni dan, jer već od sutra je penzionerka. Uvek vesela i nasmejana i sa punio ljubavi radila je svoj posao. Ljubaznost i predanost u radu, kao i stručnost bili su svakodnevno u njoj samoj, i zaista je bila milina raditi i biti pored takve osobe. Zato joj želimo svu sreću u penziji, i sada će imati više vremena da se posveti svojim unukama prelepoj Dunji i Lari. – kaže nam Dunja Nikolić, diplomirani pravnik u Službi dečje zaštite u Vlasotincu.

Služba dečije zaštite donosi rešenja u prvostepenom postupku iz oblasti dečijih i porodiljskih prava i to sledeća rešenja:
1. Rešenja o ostvarivanju prava na dečiji dodatak,
2. Rešenja o ostvarivanju prava na roditeljski dodatak majke odnosno oca,
3. Rešenja o ostvarivanju prava na naknadu zarade radi korišćenja porodiljskog odsustva i nege deteta,
4. Rešenja o ostvarivanju prava na naknadu zarade radi korišćenja posebne nege deteta,
5. Rešenja o ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć koju obezbeđuje opština Vlasotine zaposlenim i nezaposlenim porodiljama

Da li mladim majkama i opština Vlasotince daje neka novčana sredstva ?
– Da. Opština Vlasotince daje jednokratnu pomoć majkama novorođene dece. Svaka majka koja je u radnom odnosu od strane opštine Vlasotince dobija novčanu pomoć u iznosu od 15.000 dinara, dok duplo više 30.000 dinara sleduje majkama koje nisu u radnom odnosu – upoznaje nas, na kraju razgovora, Bisa Petrović, i sa davanjima iz budžeta opštine Vlasotince.

 

Objavljeno: 28.02.2018 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca