Žarko Ivković drugi na svetu na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi iz hemije

Na ponos Vlasotinca, Niša i cele Srbije, Žarko Ivković, Đak generacije u OŠ „Siniša Janić“ pre četiri godine i ovogodišnji Đak generacije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi i svrstao se u red najboljih mladih hemičara na svetu.

Ove godina 52. Međunarodna hemijska olimpijada je zbog pandemije koronavirusa održana kao onlajn takmičenje od 23. do 30. jula. Organizator je bila Turska, jer je trebalo da Istanbul bude domaćin Olimpijade. Učestvovalo je 235 takmičara iz 60 zemalja, među kojima su bili i srednjoškolci iz Srbije.

Na veliko zadovoljstvo Vlasotinčana boje Srbije je na takmičenju veoma uspešno branio mladi Vlasotinčanin Žarko Ivković, učenik četvrtog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša. Žarko je na olimpijadi osvojio srebrnu medalju, kao i članovi srpskog tima: Filip Koldžić iz Beograda i Jovan Marković iz Kruševca, dok je bronzu izborio Vasilije Pantelić iz Beograda. Po broju medalja Srbija je zauzela šesto mesto u Evropi i petnaesto mesto na svetu, a Žarko Ivković je pokazao da je najbolji hemičar među vršnjacima iz celog sveta.

„Bio sam deo tima koji je predstavljao Srbiju na Međunarodnoj Mendeljejevoj hemijskoj olimpijadi (IMChO) i na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (ICho). Na ICho-u sam osvojio srebrnu medalju. To je najprestižnije takmičenje iz hemije za srednjoškolce, na kome je ove godine učestvovalo 60 zemalja. Zadaci znatno prevazilaze okvire srednjoškolskog obrazovanja, pa smo zbog toga imali pripreme u trajanju od dve nedelje tokom kojih su nas pripremali prof. Niko Radulović sa PMF-a u Nišu, prof. Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i Vidak Raičević, student doktorskih studija na PMF-u u Novom Sadu. Pripreme se bile naporne, radili smo i po deset sati dnevno, ali je bilo pravo zadovoljstvo i uživanje da se radi sa profesorima i ostalim članovima tima“, ističe Žarko Ivković.

Ekipa Srbije je test radila u biblioteci Hemijskog fakulteta u Beogradu, tako što je imala pet sati vremena za izradu devet zadataka iz različitih oblasti hemije.

Inače, Žarko Ivković je pre četiri godine bio Đak generacije u Osnovnoj školi „Siniša Janić“ u Vlasotincu, ove godine je proglašen za Đaka generacije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu gde je pohađao odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

„Konkurencija u Gimnaziji „Svetozar Marković“ za izbor Đaka generacije je zaista bila velika i nije se znalo do zadnjeg momenta ko će biti dobitnik ovog priznanja, ali sam ja imao najviše poena na konkursu koji je škola raspisala. Sa druge strane, pozitivna konkurencija kakvu smo imali u školi je ta koja te gura napred i izvlači maksimum iz tebe“, dodaje ovaj niški gimnazijalac koji je definitivno najbolji među najboljima .

Na pitanje šta je potrebno za tako veliki uspeh, Žarko bez dileme odgovara da je pored predanog rada, potreban talenat, ali i motivacija da se taj talenat iskoristi.

Ovaj svestrani mladić iz Vlasotinca je pre četiri godine bio dobitnik i Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za rezultate postignute u oblasti obrazovanja, zatim Oktobarske nagrade opštine Vlasotince za uspehe na takmičenjima u osnovnoj školi, ali i dobitnik brojnih priznanja u školi zbog izuzetnih uspeha na takmičenjima najvišeg ranga iz hemije, fizike, matematike, informatike i srpskog jezika.

Žarko je nedavno upisao studije hemije na PMF-u u Nišu sa željom da se nakon studija bavi istraživačkim radom.

Ovaj talentovani i svestrani mladić iz Vlasotinca je još jedan dokaz da je Vlasotince pravi rasadnik uspešnih i darovitih mladih ljudi koji su budućnost naše zemlje i naše nauke, koji pomeraju granice u svojim oblastima interesovanja.

 

Objavljeno: 07.08.2020 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca