Završen 36. Vinski bal – Novi vinari na takmičenju za najbolja vina

Proglašenjem najboljih vinara, izborom najlepših devojaka i pesama na temu vina i grožđa, vatrometom i koncertom Zorice Brunclik sinoć je u Vlasotincu završen 36. Vinski bal.

U četiri kategorije 12 vinara dobilo je nagrade za svoja vina, vinsku burad.

U kategoriji vrhunskih belih vina najbolje je bilo vino Nenada Mitića iz Vlasotinca, drugo je bilo vino Bratislava Ristića iz Gložana, a treće mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana.

U kategoriji tradicionalnih belih vina najbolje vino, prema oceni žirija, napravio je Dejan Novičić iz Gornje Lomnice, inače jedan od novih vinara na takmičenju Vinskog bala, drugo mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana, a treće Bratislavu Ristiću, takođe iz Gložana.


U kategoriji vrhunskih crvenih vina komisija nije dodelila treće mesto, drugo je vino Novice Đokića, a prvo Novice Petrovića, obojice iz Vlasotinca.

U kategoriji tradicionalnih crvenih vina komisija je kao najbolje ocenila vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca, drugo je bilo vino Zorana Popovića, a treće Novice Petrovića, obojica iz Vlasotinca.

Iako vina i vinograda više nema u broju kao nekada, ohrabruje podatak da je svoja vina na ovogodišnje takmičenje donelo šest novih vinara.Bratislav Petrović, predsednik opštine Vlasotince

-Stručnjaci kažu da se, posle decenija stagniranja, u Vlasotincu opet može popiti dobro domaće vino, a neki novi mladi domaćini pripremaju ga uvažavajući preporuke struke, što je za svaku pohvalu. U prilog tome govori i podatak da je ove godine svoja vina na takmičenje donelo nekoliko novih vinara sa područja naše opštine. Opština Vlasotince podržava Vinski bal sa ciljem da nas podseti na staru slavu vlasotinačkog vinogorja, ali i da ohrabri i podrži mlade vinare i vinogradare u obnovi zasada i pravljenju domaćih vina – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović na završnoj večeri.

Najlepše pesme na temu vina i grožđa ove godine napisali su LJiljana Tamburić iz Kruševca, Srba Takić i Petar Takić iz Vlasotinca.Lidija Cvetković, Milica Zdravković i Jovana Mitić

Najlepša devojka Vinskog bala je Vlasotinčanka Milica Zdravković, prva, odnosno druga pratilja su Jovana Mitić i Lidija Cvetković, obe iz Leskovca.

Na završnoj večeri nastupili su i trubački orkestar Srećni ljudi, KUD Bratstvo, Leskovačke mažoretkinje, Plesni klub Fantasy i mlada violinistkinja Hristina Jović.Zorica Brunclik

Pesme Zorice Brunclik, na koncertu kojim je završen 36. Vinski bal, pevale su sinoć sve generacije Vlasotinčana i njihovih gostiju.


 

Objavljeno: 07.08.2022 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca