Završena žetva pšenice u vlasotinačkoj opštini

ŽETVA I RADOVI U KABINETU PREDSEDNIKA

I dok kombajner Dušan Stamenković sa ocem Časlavom iz sela Orašja na pravoj julskoj vrelini vredno žanje pšenicu, vlasnici parcela koji sede u hladovinu uz hladno piće, zadovoljno trljaju ruke, jer je ovogodišlji rod pšenice je izuzetno dobar.

– Ala ćemo mesiti na zimu vruće pogače, jer pšenica je rodila više nego što smo i očekivali. Biće veselo kada se nađemo svi na okupu. Još samo da bude grožđa kako valja i doživljaj će biti potpun kad ga belča zabeli – podvikivala su, iz hladovine, vlasnici jedne parcele na kojoj je radio kombajn.

Nismo nikog u opštini Vlasotince pitali koliko je zasejano žitarica. Razlog je jednostavan, niko ne bi mogao, bar približno da kaže. Iz iskustva nam je poznato, da nam se ponude bajate cifre iz prethodnih godina, i koje su potpuno irelevantne u ovoj priči. Nekada su opštinski oci obilalazili žetaoce, država je davala neke pogodnosti u vezi goriva, a danas ih nigde nema. Ni države, ni sadašnjeg ministra poljoprivrede. Za aktuelnog predsednika opštine Vlasotince ima oprvdanja, jer mu već duže vreme majstori rade u kabinetu, i mora čovek, kao pravi domaćin i gazda da im se nađe pri ruci. Da im nalije neko hladno piće i da nadgleda radove, jer sve to puno košta, a štedeti se treba i mora. A za žetvu ima vremena. Možda naredne godine. Ona će i onako tad doći, u julu, zasigurno.

Kombajneri su meritorna lica koja mogu da daju najbolju procenu ovogodišnjeg roda pšenice u vlasotinačkoj opštini, i zato Časlav, kao iskusni žetalac sa svojim kombajnem, kaže:

– U celini gledano ovogodišnji rod pšenice je veoma dobar, i kreće se od 4,5 do 5 tona po hektaru. Kvalitet zrna nije baš ponajbolji zbog velikih žega u poslednje vreme, ali u dobroj meri zadovoljava kriterijume mlinara.

 

Objavljeno: 17.07.2017 | Autor: Vlastimir Stamenković
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca