Završeni vlasinski dani gljive

Izložbom 60 vrsta gljiva, juče su na Vlasinskom jezeru završeni Vlasinski dani gljive, prva manifestacija ove vrste na našem području. Skup je imao i međunarodni karakter jer je bilo prisutno osmoro članova grčkog Mikološkog saveza. Gljive su dan ranije prikupljali učesnici, podeljeni grupama i predvođeni iskusnim vodičima. Vlasina, kao predeo iziuzetnih odlika, bila je pravi izbor za ovakvu manifestaciju, rekla je član Izvršnog odbora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i član Udruženja Eko Vlasina Žaklina Stefanović.

– Naš cilj je bio da ukažemo na značaj zaštite gljiva, a onda i biodiverziteta našeg područja. Na Balkanu se sve češće pominje gljivarski turizam, ne u u smislu komercijalnog gljivarenja već isticanja retkih vrsta na datom prostoru koje eventualno treba staviti na crvenu listu, ukoliko već nisu zaštićene – rekla je Stefanović.

– Došli smo u prekrasan kraj i dobru šumu u kojoj ima dosta gljiva. Oduševljeni smo jezerom i organizacijom. Moraćemo da uzvratimo ovo gostoprimstvo u Grčkoj – rekao je Stavros Zografos, ispred grčkog Mikološkog saveza. Svoj štand na Vlasinskim danima gljive imala je i Turistička organizacija opštine Vlasotince, koja je u saradnji sa Turističkog organizacijom surduličke opštine pomogla da se obezbedi sve što je potrebno za gljivarske akcije. U Udruženju Eko Vlasina nadaju se da će sledeće godine Gljivarske dane organizovati u Vlasotincu.

 

Objavljeno: 24.07.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca