Drustvo » Završeni vlasinski dani gljive

Završeni vlasinski dani gljive

Izložbom 60 vrsta gljiva, juče su na Vlasinskom jezeru završeni Vlasinski dani gljive, prva manifestacija ove vrste na našem području. Skup je imao i međunarodni karakter jer je bilo prisutno osmoro članova grčkog Mikološkog saveza. Gljive su dan ranije prikupljali učesnici, podeljeni grupama i predvođeni iskusnim vodičima. Vlasina, kao predeo iziuzetnih odlika, bila je pravi izbor za ovakvu manifestaciju, rekla je član Izvršnog odbora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i član Udruženja Eko Vlasina Žaklina Stefanović.

– Naš cilj je bio da ukažemo na značaj zaštite gljiva, a onda i biodiverziteta našeg područja. Na Balkanu se sve češće pominje gljivarski turizam, ne u u smislu komercijalnog gljivarenja već isticanja retkih vrsta na datom prostoru koje eventualno treba staviti na crvenu listu, ukoliko već nisu zaštićene – rekla je Stefanović.

– Došli smo u prekrasan kraj i dobru šumu u kojoj ima dosta gljiva. Oduševljeni smo jezerom i organizacijom. Moraćemo da uzvratimo ovo gostoprimstvo u Grčkoj – rekao je Stavros Zografos, ispred grčkog Mikološkog saveza. Svoj štand na Vlasinskim danima gljive imala je i Turistička organizacija opštine Vlasotince, koja je u saradnji sa Turističkog organizacijom surduličke opštine pomogla da se obezbedi sve što je potrebno za gljivarske akcije. U Udruženju Eko Vlasina nadaju se da će sledeće godine Gljivarske dane organizovati u Vlasotincu.

 

Objavljeno: 24.07.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca