Zimska škola poljoprivrednih proizvođača za poljoprivrednike sa područja vlasotinačke opštine

Opština Vlasotince i Poljoprivredna savetodavna stručna služba organizovale su danas Zimsku školu poljoprivrednih proizvođača za poljoprivrednike sa područja vlasotinačke opštine. Stručnjaci ove službe govorili su o održavanju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, upisu u vinogradarski registar, tehnologiji gajenja maline,  azijskoj vinskoj mušici i drugim temama.

Prilikom otvaranja skupa, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović informisao je poljoprivrednike o detaljima jučerašnjeg razgovora sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanom Bogosavljević Bošković, stavivši akcenat na subvencije.

– Novina je da su subvencije za gajenje borovnice povećane do dva miliona dinara po hektaru i da su smanjenje površine koje mogu da se subvencionišu sa 30 na 10 ari. Država subvencioniše sa pet miliona pravna lica za hladnjače i još 2 miliona za opremu za hladnjače. Subvencije se daju i za prerađivačke kapacitete – naglasio je predsednik Todorović, pozivajući proizvođače da se angažuju na dobijanju tih sredstava.


Direktor PSSS Bratislav Pešić pohvalio je domaćine kao organizatore, ali i kao lokalnu samoupravu koja pokazuje izuzetnu odgovornost i zainteresovanost da pomogne poljoprivrednicima.

– Vi i mi se često viđamo, dolazite kod nas, aktivno učestvujemo  u rešavanju vaših problema, ali dosta toga učimo od vas. Ono što primenjujete u svojim plastenicima i na parcelama dobro dođe našim savetodavcima kao primer iz prakse – rekao je Pešić.On je dodao da su rezultati vlasotinačkih povrtara iznad republičkog proseka, ali da PSSS želi da pomogne i u povratku poljoprivrednika gajenju vinove loze – onoga po čemu je vlasotinački kraj nekada bio veoma poznat.


 

Objavljeno: 04.02.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca