Živan Šušulić, član reprezentacije Srbije koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu

Reprezentacija Srbije, koju su činili velemajstor Marjan Kovačević, majstor Ilija Serafimović i Živan Šušulić, osvojila je treće mesto na Svetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, održanom na Rodosu od 16. do 23. oktobra. Oni su bronzu izborili u konkurenciji 19 reprezentacija. Na istom takmičenju Živan Šušulić i Ilija Serafimović osvojili su prvo mesto u brzom sastavljanju problema.

Profesor matematike u penziji i nekadašnji predsednik opštine, Vlasotince Živan Šušulić debitovao je za šahovsku reprezentaciju Srbije i kaže da je poziv u nacionalni tim za njega bio velika čast i privilegija.

-Problemskim šahom intenzivno sam se bavio u studentskim danima, pa tek ponovo u poslednje tri godine. U ovoj godini sam postigao značajne rezultate, što je možda uticalo na to da dobijem poziv za reprezentaciju – kaže skromno Šušulić.

Ove godine osvojio je prvo mesto na Svetskom rešavačkom takmičenju u Beogradu i treće mesto na prestižnom takmičenju u Francuskoj. Postao je i član reprezentacije Srbije u sastavljanju šahovskih problema – pomoćni matovi.

Živan Šušulić član je Šahovskog kluba Vlasotince i trenutno vodi šahovsku sekciju sa pionirima.

-Vlasotince ima mlade, perspektivne šahiste, a osim nas starijih koji pokušavamo da im prenesemo svoje znanje, u radu im značajno pomaže i prati ih opština Vlasotince – dodaje Šušulić.

 

Objavljeno: 24.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca