Zlatno rakijsko pismo došlo i u Vlasotince

Festival „Rakija i rakijaši 2019“ održan je u Pančevu, 26. oktobra 2019. godine. Manifestacija je namenjena svim proizvođačima i ljubiteljima rakije. Ovaj događaj predstavlja referentno takmičenje za izbor najbolje rakije od šljive u Srbiji, koju organizuje Institut za voćarstvo u Čačku.

-U ovoj drugoj godini, postali smo Festival međunarodnog karaktera, jer smo imali takmičare iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije. Posebno zadovoljstvo nam je bilo sto je vise od 30 uzoraka stiglo od zena, koje proizvode rakiju i likere – kazao je Armin Tot, jedan od organizatora Festivala.

Prema rečima profesora Ninoslava Nikičevića, to je bio najveći festival po broju uzoraka, a da je održan u ovom delu Evrope. Sve je bilo organizovano na vrhunskom i profesionalnom nivou.

-Na ocenjivanje stiglo više od 470 uzoraka rakije i likera. Prezadovoljni smo pozitivnom energijom svih ljudi koji su došli na Festival, takmičara, izlagača, gostiju – rekao je profesor Nikičević.

Drugi po redu festival, imao je i takmičarski karakter, pa je stručna komisija u Pančevu, dodelila i prestižne nagrade za vrhunski kvalitet rakije.


Naš sugrađanin MIlan Blagojević Ban okitio se sa dve zlatne medalje, odnosno nagradom „Zlatno rakijsko pismo“ i stekao zvanje „Zlatnog rakijskog majstora“. Nagrađeni uzorci su bili šljivova rakija iz 2011. i 2013. godine.

Da su nagrađene rakije vrhunskog kvaliteta, najbolje govore i članovi komisije za ocenjivanje uzoraka. Predsednik komisije bio je prof. dr Ninoslav Nikičević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, prof. dr Vele Tešević, sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, dr Branko Popović, sa Instituta za voćarstvo Čačak i dr Ivan Urošević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Organizator Festivala je Fejsbuk grupa „Rakija i rakijaši“, koja ima više od 7.000 članova, među kojima su doktori nauka, predstavnici osamdesetak destilerija i više od 100 tehnologa, koji svakodnevno razmenjuju infomracije u vezi sa pravilnim tehničko-tehnološkim procesom proizvodnje rakije.

Posetioci su tokom održavanja Festivala, mogli da slušaju kvalitetna predavanja vrhunskih stručnjaka, ali i da obiđu izlagače. Pančevo je postalo centar rakijaškog sveta u Srbiji.


 

Objavljeno: 07.11.2019 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca