ZZJZ Potvrdio: Voda iz Vlasotinačkog vodovoda ispravna za piće i pripremanje hrane

Voda iz vlasotinačkog “Vodovoda” može se koristiti za piće i pripremu hrane stoji u obaveštenju Zavoda za javno zadravlje Leskovac dostavljenom ovom preduzeću. Svi uzorci prerađene vode za piće uzorkovani u distributivnoj vodovodnoj mreži JP Vodovod Vlasotince su higijenski ispravni, kako u fizičko-hemijskom, tako i u mikrobiološkom pogledu, kaže se u obaveštenju Zavoda.

ZZJZ je u periodu od 10.do12.novembra izvršio tri uzastopna vanredna uzorkovanja vode za piće iz javnog vodovoda u Vlasotincu i to tri uzorka površinske vode – reke Vlasine u delu vodozahvata i 18 uzoraka iz distributivne vodovodne mreže.

Vlasotinčani su imali prekid u vodosnabdevanju tokom obilnih padavina 9. i 10. novembra, zbog čega je Zavod za javno zdravlje preventivno naložio vanrednu analizu vode za piće.

S obzirom na to da su prekidi u vodosnabdevanju česti u Vlasotincu kada su padavine obilne, direktor JKP Vodovod Zvonko Ilić kaže da je rešenje za ovakve situacije dovođenje reke Rastavnice do vodozahvata.

– Slivno područje ove reke je 13 km, ona izvire u podnožju Bukove Glave i uliva se u Vlasinu preko puta vodozahvata. U postupku je izrada projekte dokumentacije za njeno dovođenje. Dobili smo i pozitivno mišljenje “Srbijavoda” da se reka može koristiti za vodosnabdevanje. Takođe smo uradili i veliku analizu koja potvrđuje da se Rastavnica može koristiti za preradu. Očekujemo određene podatke iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a radovi bi trebalo da budu izvedeni naredne godine u periodu kad vodostaj bude nizak – objašnjava direktor vlasotinačkog “Vodovoda”.

 

Objavljeno: 14.11.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca