Dve decenije od baraža Vlasina – Car Konstantin

Ovih dana navršiće se dvadeset godina od, po mnogima, najuzbudljivijeg peroda u istoriji Vlasine. Bilo je to vreme kada je klub sa Rosulje doživeo dramatične promene, ne samo u kadrovskom smislu već i u shvatanju fudbalskog sporta, odnosno smisla takmičenja i težnjama za postizanje vrhunskih rezultata podstaknutih pravim ambicijama. Događaj koji se desio, baraž za prvaka Srpske lige i plasman u Drugu ligu, tada u takmičarskom smislu nije povoljno završio po Rosuljce ali je bio velika prekretnica da klub od jednog prosečnog sportskog kolektiva ustrojenog na, još uvek socijalističkim principima, doživi modernizaciju koja će biti osnov za uspehe koji će doći u narednim godinama.

ČAROBNJAK SA ROSULJE

Početak novog milenijuma i 21. veka Vlasina je dočekala kao član Srpske lige, što je inače, sem jednogodišnjeg izleta u 4. zonu (rang druge savezne lige), bio najviši stepen takmičenja u kom je igrala. U zavisnosti od okolnosti u klubu Rosuljci su se osam decenija takmičili od okružne do Srpsle lige. Osim sredinom pedesetih godina prošlog veka, Vlasotinčani nikad nisu ni došli u priliku da se ozbiljnije bore za viši stepen takmičenja. Provincijski duh, kompleks niže vrednosti, ali sigurno i manjak ambicija klupskih čelnika i vodećih struktura u Opštini, uticali su da klub sa Rosulje ne izađe na veliku scenu. Vlasinini pravi takmaci, niški i pirotski Radnički i Dubočica su već osetili čari visokog društva ali Vlasotinčani ne samo da nisu bili ni blizu granice snova nego nisu ni imali ambicije da se upuste u takvu avanturu. Nebulozna rečenica „Vlasini je mesto u Srpskoj ligi“ koju su rado izgovarali članovi raznih Uprava na Rosulji, ali i ogromna većina navijača i simpatizera, dovela je do toga da su želje dosezale samo do te famozne Srpske lige. Činilo se da je druga liga zabranjena tema od koje beže rukovodeći ljudi Vlasine držeći se čvrsto floskule gde je mesto vlasotinačkim plavima. Činilo se da je letargija zahvatila i deo igrača i trenera koji nisu pokazivali želju da učine nešto više ne samo za klub već i za sebe.


Jovan Stojanović Pajsa

Početkom dvehiljaditih nad Rosuljom su počeli da duvaju neki novi vetrovi koji su, najpre lagano, a onda kao uragan oterali višedecenijsku maglu i zasjalo je sunce donoseći neki novi život i nove radosti vlasotinačkom fudbalskom narodu. Kao u nekoj bajci, pojavio se čarobnjak koji će učmaloj Vlasini udahnuti osveženje i optimizam na radost mnogobrojnih navijača i ljubitelja fudbala na južnoj strani srpske fudbalske lopte. Taj čarobnjak u liku Jovana Stojanovića Pajse u svom kratkom mandatu doneće Vlasotinčanima novi stadion, drugu, odnosno prvu ligu Srbije, a Vlasotincu i klubu sa Rosulje prepoznatljivost, ne smo u Srbiji već i šire. Vlasina će postati brend Vlasotinca a njegovi stanovnici će pet godina živeti u lepoj fudbalskoj bajci. Sa odlaskom čarobnjaka nestaće i bajka a magla će se opet spustiti na Rosulju sve do pojave novog čarobnjaka.

 

Dve decenije od baraža Vlasina – Car Konstantin (2)

DRUGA LIGA CILJ KLUBA SA ROSULJE

Pre početka prvenstva 2001-2002. Srpske lige Niš rukovodstvo Vlasine donosi stratešku odluku da se izvrše sve neophodne aktivnosti sa ciljem da se napadne prvo mesto koje donosi i plasman u savezni rang, odnosno Drugu ligu Istok. Između ostalog odlučeno je da se ojača igrački kadar proverenim fudbalerima ali i da se da šansa mladim igračima poniklim u mlađim selekcijama kluba sa Rosulje. Napravljen je tim koga je karakterisao spoj mladosti i iskustva, kog je sa klupe predvodio Zoran Andrejević sa pomoćnikom Draganom Brankovićem. Trka je počela u avgustu 2001. godine a najozbiljniji konkurenti Vlasotinčana su bili niški Car Konstantin i Rudar sa Aleksinačkih rudnika. Na kraju jesenjeg dela takmičenja Nišlije su zauzele prvo mesto na tabeli sa pet bodova prednosti u odnosu na Vlasinu dok je 3. mesto pripalo Rudaru koji je za Rosuljcima kasnio dva boda.

Od 17 odigranih utakmica treba izdvojiti derbi meč Vlasine i Car Konstantina odigran na Rosulji 4. novembra 2001. godine pred oko 2.500 gledalaca, mahom pistalica domaćina.

Za Vlasinu su nastupili : P.Gmitrović, V.Stojanović (M.Mitrović), S.Janković , I.Krasić, B.Petrović, I.Mitrović (D.Cvetković), I.Rajković, S.Ristić (P.Ristić) , D.Pančić, A.Petković i M.Tošić.

Terner gostiju LJuborad Stevanović se odlučio za sledeći sastav : Stupljanin, Z.Đorđević, Vukadinović (Mihajlović) Lazarević (Marjanović) Stanković, Jocić, Nackov (Ostojić) M.Đorđević, Stojičić, Jovanović, Stojanović.

Pravdu je delila sudijska trojka :Vojkan Miličević (Aleksinac) sa pomoćnicima G.Milenkovićem iz Prokuplja i Z.Stanojevićem iz Malošišta.

Posle zanimljive, borbene igre sa šansana na obe strane, Vlasotinčani su zasluženo trijumfovali minimalnim, ali tri boda vrednim rezultatom. U 60. minutu gol odluke postigao je rezervista Dragan Cvetković koji je u igru ušao tri minuta ranije.

Tabela na kraju jesenjeg dela prvenstva :

1.Car Konstantin (Niš) 41,
2.Vlasina 36,
3.Rudar (Aleksinac) 34,
4.Topličanin (Prokuplje) 31,
5.BSK (Bujanovac) 29,
6.Dinamo (Vranje) 27.
7.Pusta Reka (Bojnik) 26,
8.Sinđelić (Niš) 25,
9.Kosanica (Kuršumlija) 24,
10.Radnik (Surdulica) 23,
11.Svrljig 23,
12.Pukovac 22,
13.Jastrebac (Blace) 18,
14.MSK 18,
15.Jastrebac (Niš) 17,
16.Lemind (Leskovac) 14,
17.Lužnica (Babušnica) 14,
18.Sloga (Leskovac) 10.

POTERA ZA NIŠLIJAMA

Shvatajući da će ostvarenje cilja, plasman u Drugu ligu, biti veoma teško i neizvesno, jer su Nišlije imale pet bodova prednosti a odustajanje od namere da se na Rosulju „dovede“ savezni rang takmičenja nikako nije bila opcija, rukovodstvo Vlasine čini dodatne napore kako bi spremniji ušli u prolećnu trku. Na čelo stručnog štaba dolazi mladi i ambiciozni Dragan Nikolić, bivši igrač Vlasotinčana, koji je uspešno radio u gradskom rivalu iz Manastirišta, ojačava se igrački kadar, mobilišu se sve strukture kluba, dodatno se animiraju navijači koji su i u prvom delu takmičenja dolazili u velikom broju na „Rosulju“ i bodrenjem ulivali snagu svojim ljubimcima, a kod rivala izazivali u najmanju ruku nelagodno osećanje. U ekipu kao pojačanja stižu : golman Saša Pešić koji je ponikao u Vlasini i pored matičnog kluba čuvao mrežu i u sveznom rangu, dolazi i stameni Bojan Milutinović, zatim Milan Savić, brzonogi Zoran Aleksić „Raketa“, lucidni Nebojša Milićević, Dejan Trajković, Nenad Vučković, Milan Nešić, Bojan Mihajlović…

Posle uspešno sprovedenih priprema Vlasina spremna kreće u trku za odbeglim „Carićima“. Preduzete mere u pauzi prvenstva daju reultate, Vlasina niže pobede i sustiže i prestiže „Cariće“. Čatiri kola pre kraja prvenstva Vlasotinčani imaju tri boda više od kluba sa Bubnja ali u 31. kolu na programu je bio veliki derbi u Nišu.

Nastavak teksta na ovom linku…


 

Objavljeno: 01.07.2022 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca