Dve decenije od baraža Vlasina – Car Konstantin (2)

REVANŠ NA BUBNJU

Utakmica koja je mogla da odluči o putniku za Drugu ligu odigrana je 2. juna 2002. godine na stadionu u Nišu. Vlasini je sem pobede odgovarao i nerešen ishod, pa čak i poraz od jednog gola razlike, pod uslovom da napadači Rosuljaca postignu pogodak. Niškom klubu na ruku ide samo pobeda od dva i više golova razlike. Ovaj derbi sezone imao je i svoju predigru čiji je glavni akter bio LJubiša Vučić, predsednik Car Konstantina, koji je u javnosti tvrdio da Vlasina kupuje bodove, te da Vlasotinčani to rade uz pomoć pojedinaca iz Fudbalskog saveza Srbije. Tražio je Vučić i da se neke utakmice koje je njegov klub izgubio registruju službenim rezultatom u korist Bubanjaca. Na blaćenje fudbalskog saveza reagovli su ljudi koji su vodili srpski fudbal i od Vučića zatražili dokaze koje on naravno nije imao pa je na dve godine udaljen iz fudbala. Imao je čelni čovek Nišlija još jedan biser tih dana. Zbog velikog interesovanja za derbi Vlasotinčani su predlagali da se utakmica igra na stadionu Čair jer je igralište na Bubnju nepodesno za tako velike događaje i veliki bezbednosni rizik za sve aktere. Čelnik domaćina je prihvatio da organizuje meč na Čairu uz uslov da Vlasina otkupi 4000 ulaznica po ceni od 200 dinara što naravno Vlasotinčani nisu mogli da prihvate pa je derbi zakazan za nedelju 2. juna u 11 časova na Bubnju.

Psihološki rat Nišlija prema Vlasini čini se da nije ostavio posledice na Rosuljce kakve je očekivao gospodin Vučić.

Utakmica koja je mogla odlučiti o putniku za Drugu ligu izazvala je ogromno interesovanje ljubitelja fudbala na jugu Srbije, posebno je to bilo izraženo u Vlasotincu. Veliki broj navijača i simpatizera Vlasine se spremao na put. Organizovani su autobusi za navijače, s obzirom na malu udaljenost Niša od Vlasotinca mnogi su putovali svojim vozilima pa čak i redovnim prevozima autobusom i vozom. Velika većina Vlasotinčana koji su živeli, radili ili studirali u Nišu spremala se da bodri Rosuljce. Bila je to prava fudbalska groznica.

Već u ranim prepodnevnim satima počeli su da pristižu gledaoci na Bubnju i do početka utakmice više nije bilo slobodnog mesta za normalno praćenje derbija.

Trener Vlasine, Dragan Nikolić je na teren izveo jedanestoricu za koje je bio siguran da mogu uspešno da pariraju domaćinu: Pešić, Đokić, Šojić, Milutinović, Petrović, Savić, Bidžić, Nešić, Aleksić, Milićević i Rajković. U toku utakmice Đokića je zamenio Tošić, Bidžića Ivan Mitrović a Rajkovića Vučković.

Trener Nišlija se odlučio za sledeći sastav : Stupljanin, Jocić, Stojanović, Đorđević (B. Jovanović), Stanković, Branković, M.Đorđević, Vasić (Janković), Stojčić, G. Jovanović, Zlatanović (Radović)

U prisustvu 5000 ljudi, utakmicu je sudio Zoran Stanojević iz Malošišta a pomagali su mu Ivan Stojanović i Leonardo Matić obojica iz Aleksinca koji su svoj posao odradili odlično tako da oba rivala nisu imali primedbe na arbitražu.

Što se tiče same igre nije bila na nekom vrhunskom nivou sa malo prilika za pogodak. Gol odluke postigao je „džoker“ Nišlija, Dejan Radović u 72. minutu utakmice, na jednu idalno upućenu loptu u šesnaesterac gostiju iz kornera, visoki Radović je odlično odreagovao i glavom je zakucao iza leđa nemoćnog Pešića što je odvelo „cariće“ u majstoricu jer je i u Vlasotincu bilo 1:0 za Vlasinu. Šansu utakmice imali su Vlasotinčani, odlično izvedena kontra, lopta je stigla do Zorana Aleksića koji se našao sam ispred golmana Stupljanina, zaobišao i njega i uputio loptu ka praznom golu, ali na njegovu žalost niški tim je imao Dragana Stankovića „Specijalca“ koji je uspeo da sustigne loptu na samoj gol liniji i izbaci je. Da „specijalac“ nije to uradio ili da je Aleksić jače šutnuo Vlasina bi obezbedila mesto u Drugoj ligi ovako je morao da se igra baraž.

Koliko su Nišlije bile paranoične govori činjenica da je mnogo gostiju bilo na derbiju, a oni su sumnjali da svi rade za Vlasinu, čak su sa podozrenjem gledali i na dolazak Koste Vukovića u to vreme glavnog čoveka zaduženog za bezbednost u FSS koji je na utakmici boravio službeno. A „bezbednjak“ sem neprijatnosti doživljene od domaćina, mogao je samo da konstatuje da se veliki broj ljudi, njih 5000, ponašao u granicama dozvoljenog i stvorio zaista prelep sportski ambijent.

Iako je do kraja takmičenja u Spskoj ligi Niš bilo ostalo još tri kola, sa sigurnošću se moglo konstatovati da će o prvaku odlučiti majstorica u kojoj će dve najbolje ekipe u dve utakmice odlučiti o novom drugoligašu.


BARAŽ

Pravila su predviđala da se u baražu odigraju dve utakmice u kojima će svaki od klubova po jednom biti domaćin i gost. Oba rivala su priželjkivala da revanš igraju pred svojim navijačima a da na gostujućem terenu pokušaju da ostvare povoljan rezultat koji je bilo moguće nadoknaditi na svom stadionu. Domaćin prvog susreta je trebalo da bude određen žrebom u Fudbalskom savezu Srbije.

U gradu je vladala velika napetost među navijačima, ljubiteljima fudbala i većini građana, na svakom koraku se govorilo o žrebu u Beogradu, bilo je oprečnih viđenja ali ogromna većina se nadala da će se prva utakmica odigrati u Nišu. I u samom klubu u rukovodstvu i među igračima žreb je bio glavna tema, razmatrale su se obe opcije sa nepodeljenim mišljenjem da je bolje da domaćin prvog susreta bude Car Konstantin ali se pripremalo i za drugi scenario. Na dan žrebanja delegacija Vlasine je otputovala u Beograd. Sa velikom napetošću su se očekivale vesti iz glavnog grada.

Žreb nije bio naklonjen vlasotinačkom klubu, Vlasina će biti domaćin u prvoj uzakmici i to 30. juna u 17. časova.

Usledila je nova mobilizacija svih klupskih struktura. Trener Dragan Nikolić je svakodnevno pripremao ekipu i taktiku za premijernu utakmicu, treninge je posmatralo i par stotina navijača i ljubitelja fudbala koji jesu bili velika podrška fudbalerima ali su na neki način i ometali sam rad na terenu. Zbog činjenice da će ta dva susreta sudbinski uticati ne samo na klub već i na pojedinačne karijere fudbalera vladala je napetost i među igračima.

Klupsko rukovodstvo je imalo pune ruke posla, trebalo je veliku utakmicu na kojoj se očekuje rekordan broj navijača organizovati besprekorno. Na prvom mestu je bila bezbednost svih aktera ovog meča, fudbalera, stručnih štabova, sližbenih lica i naročito gledalaca. Svekodnevno se kontaktiralo sa fudbalskim organima, policijom, ali i sa ljudima iz niškog kluba. Za utakmicu visokog rizika trebalo je napraviti plan kako smestiti veliki broj gledalaca jer interesovanje publike se nije odnosilo samo na Vlasotince i Niš, očekivao se dolazak i velikog broja ljubitelja fudbala iz ovog dela Srbije.

Navijači su se na svoj način pripremali, obnavljani su rekviziti, uvežbavani slogani i pesme, pravljen plan gde će se smestiti na stadionu, kako će organizovano doći do Rosulje, naročito je potencirano kako da se izbegnu svi mogući incidenti jer bi to direktno išlo na štetu omiljenog kluba.

Tih dana u gradu na Vlasini jedina tema je bio predstojeći baraž, više niko nije pričao o cenama, komunalnim problemima, privredi, vodi… Na ulicama, u prodavnicama, kafićima, kancelarijama, fabrikama, pijaci, pa i zdravstvenim ustanovama svi su razgovarali o predstojećem fudbalskom spektaklu.

Celokupnoj atmosveri ton su davala i sredstva javnog informisanja, izveštavajući svoje gledaoce, slušaoce i čitaoce o predstojećem super meču. U informisanju o svim aspektima super utakmice je naročito prednjačio Sportski žurnal, najtiražniji sportski list u zemlji. U njemu su se svakodnevno mogli pročitati prilozi iz dva tabora ljutih rivala. Izjave aktera predstjećeg dvomeča, atmosfere u klubovima, pripreme za utakmicu i drugim zanimljivostima vezanih za predstojeći baraž prenosio je Žurnal. Sve je ličilo na najave velikog derbija, Partizana i Zvezde. Tih dana Žurnal je bio najprodavanija novina u Vlasotincu, iako je dolazio u velikom broju primeraka već u ranim jutarnjim satima ga nije bilo na trafikama i drugim prodajnim mestima pa su ljubitelji fudbala jedni drugima pozajmljivali i davali na čitanje ovu tada dragocenost. Tih dana najtiražniji sportski list prenosi izjavu trenera Vlasine Dragana Nikolića da ekipu sprema za Majstoricu još od derbija u Nišu a o protivniku kaže da sve zna „Imaju 12 kvalitetnih fudbalera, naša klupa je znatno „duža“. Spoljni igrači su im hitri, nosioci igre, treba onemogućiti srednji red koji je dosta spor da ih proigrava. Opasni su iz prekida, to im je donelo bodove protiv nas…U modernom fudbalu brzina je najjači argument tu smo u prednosti“ .

Kako je preneo Žurnal, famozni predsednik „carića“ je najavio da će od FSS zahtevati da utakmice doigravanja sude arbitri sa prvoligaške liste jer u one sa liste Srpske lige Niš nema poverenje uz konstataciju da su Bubanjce uskratili za 8 bodova. Žurnal prenosi izjave trenera, članova rukovodstva fudbalera i navijača oba rivala. Na dan odigravanja utakmice u Sportskom žurnalu na pola strane izlazi tekst sa nadnaslovom „VLASINA U UZAVRELOM FUDBALSKOM GRADU DANAS BIJE ISTORIJSKU BITKU ZA DRUGOLIGAŠKU PROMOCIJU“ i naslovom „VLASOTINČANI BRAZILSKI“ o atmosferi u Vlasotincu i izjave Bojana Petrovića kapitena Vlasine, koji sa optimizmom gleda na ukupni ishod baraža, Nenada Milićevića jednog od najboljih igrača Rosuljaca koji pruželjkuje 3:0 za Vlasinu, golgeter Dalibor Pančić prognozira uspeh i obećava da će dva puta pogoditi mrežu Stupljanina. O predstojećem meču govori i Jovan Stojanović, potpredsednik, i najzaslužniji čovek što je Vlasina stigla do baraža, i on je optimista i veruje u uspeh Vlasine i plasman u Drugu ligu. U prilogu o atmosferi u taboru „carića“ žurnal donosi tekst pod naslovom „SAMO DA NAS NAPADNU…“ u kome Slobodan Antonijević, trener Nišlija izjavljuje da priželjkuje da Vlasina napadne i na taj način otkriva taktiku da će se opredeliti za defanzivu, Antonijević je saopštio i tim koji će izvesti na Rosulji. Jedan od najboljih igrača kluba sa Bubnja, mladi Goran Jocić, je oprezan i priželjkuje remi, što bi „carićima „ dalo prednost u revanšu.

Klubovi učesnici baraža, a naročito Nišlije su iskazivali nepoverenje prema sudijama Srpske lige pa su u Fudbalskom savezu Srbije odlučili da ovaj dvomeč sude Dragomir Tanović iz Subotice, kao glavni sudija, sa pomoćnicima Vitomirom Simovićem i Zoranom Šipčićem, obojica iz Beograda. Iz glavnog grada je bio i 4. sudija Milan Karadžić, svi sa A liste sudija koji su vodili mečeve Prve savzne lige.

Delegiranjem ove sudijske četvorka FSS je hteo da sudijske odluke ne budu izgovor klubovima za eventualni neuspeh. Za delegata utakmice u Vlasotincu je određen Zoran Đurović iz Niša, a za meč na Bubnju Predrag Protić, takođe iz Niša.

Prethodni tekst…

Nastavak teksta na ovom linku…


 

Objavljeno: 04.07.2022 | Autor: Ninoslav Radicevic
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca