In memoriam: Dragiša Stanković „Čelik“

Dragiša Stanković „Čelik“ (1937 – 2015)
U Nišu 17. januara 2015 .godine posle kraće bolesti preminuo je Dragiša Stanković „Čelik“ jugoslovenska bokserska legenda.

Stanković je rođeni Vlasotinčanin, a u Niš je otišao kao dečak da se školuje. Boksom je počeo da se bavi kao 17-godišnjak, a za niški bokserski klub Radnički boksovao je u periodu od 1957 – 1972. godine, upravo u vreme kada je ovaj sport bio na svom vrhuncu.

U dugoj i izuzetno bogatoj karijeri imao je 520 mečeva, od toga kao pobednik u ringu bio je u 512 borbi, dok su njegovi rivali uspeli samo da ga u osam mečeva pobede. Kao profesionalac imao je 20 mečeva i 20 pobeda uz čak 19 nokauta. Bio je borac fajter, koji nikad nije ustuknuo ni pred jednim svojim protivnikom. Veliki broj svojih mečeva rešavao je nokautom i pre samog završetka meča. Van ringa bio je boem i retko dobar čovek koga je voleo i obožavao ceo Niš.

Veoma je zanimljivo to da je Dragiša većinu svojih mečeva završio nokautom, a da u 540 mečeva koliko ih je sve ukupno imao nikada nije nokautiran.

U dva navrata imao je sreću da na Lotou dobije „sedmicu“ i 14 puta za redom glavnu premiju na sportskoj prognozi zbog čega je kasnije i smanjen dobitni fond sportske prognoze.

Po okončanju karijere imao je restoran , a potom i lanac samostalnih trgovina kao i industriju za proizvodnju kafe.

Mate Parlov, istinski jugoslovenski i svetski bokserski matador, imao je mnogo mnogo muka da „Čelika“ pred 10.000 gledalaca na Letnjoj pozornici u Nišu 1971. godine pobedi, ali na poene, posle žestoke borbe u sve tri runde.

Sahrana Dragiše Stojanovića će biti u sredu u 12.30 sati na Novom grublju u Nišu.

 

Objavljeno: 18.01.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca