Otvorena izložba Zvonimira Katlanovića

U prepunoj Galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju sinoć je priređena izložba slika Zvonimira Katlanovića. Ni sparno vreme nije smetalo poštovaocima Zvonkovog rada da uživaju u pričama koje je on ispisao paletom. Svaka slika ovog umetnika budi posebne emocije, slike otkinutog krajolika od nezaborava, pejzaži reke Vlasine, Vlasinskog jezera, reke Morave, delovi nekadašnjeg Vlasotinca. Večeras je svaka slika kao što je neko rekao govorila više od hiljadu reči. Emocije je umetnik nesebično darivao publici, na slikama se oseća miris reke, dašak vetra, leluja se list breze, mlin po kome se Vlasotince poznaje ponosno prkosi vremenu, osnovna škola „Siniša Janić“ okupana suncem…

Zvonko Katlanović je do sada naslikao više stotina slika, akrilik i ulje na platnu su mu omiljene tehnike, radi i akvarel i pastele. Slika pretežno pejzaže. Izlagao je na više kolektivnih izložbi kao član Udruženja likovnih stvaraoca Vlasotinca, a ređe samostalno. Dobitnik je više nagrada.

„On je kao slikar sazrevao tiho, nastojeći da definiše svoj estetski i etički ideal pre svega prema prirodi i da izrazi svoju bliskost sa vizuelnom lepotom predela koji slika. NJegovi pejzaži su često obasjani suncem, predstavljeni snopom jasnih boja pretvorenih u čestice koje trepere u vazduhu. Takvim slikarskim postupkom Katlanović izražava svoj lirski doživljaj prirode i njene lepote. Sve to postiže bogatim koloritom i igrom svetlosti, izvedenim kratkim potezima četkice tako da njegove slike nose karakteristike impresionizma i poetskog realizma. Posmatrajući njegove slike može se oslušnuti disanje prirode, osetiti toplina sunca, treperenje vazduha. Istovremeno on je pokazao vezanost i prisnost sa mestom i krajem u kome živi i stvara“, rekla je Danica Valčić, kustos Zavičajnog muzeja, govoreći o izložbi.

Bratislav Anđelković, Bata iz Vučje, naglasio je da su „njegove slike – njegova duša“, da marljivo i vredno radi, izgrađujuđi sebe, da je tih čovek na čijim slikama je zapisana jedna priča, te da su to uglavnom priče iz njegovog zavičaja i okoline. Bata iz Vučja prisutne je podsetio da je Zvonko majstor akvarela, iako oni sinoć nisu bili izloženi, najavljujući njegovu izložbu akvarela u skorije vreme.

Zahvaljujući se prisutnima Zvonko Katlanović je kratko rekao – sve što bih vam rekao, reći će vam moje slike koje su večeras tu pred vama, podelimo zajedno emocije koje sam se trudio da predstavim na platnima.

Poruku podrške Zvonku Katlanoviću iz Kladova, a u ima internet portala InfoDesk Vlasotince, poslao je Zoran Stojičić u kojoj se kaže:

„Žao mi je što večeras nisam u Vlasotincu jer je čika Zvonko veliki umetnik i veliki čovek, zato mu prenesite pozdrave od mene, jer on nema vremena za ovu digitalnu eru – već sam stvara svoju“.

Kulturni centar je priredio iznenađenje Zvonimiru Katlanoviću nastupom mladog saksofoniste magistra muzike Zorana Aleksića, koji je podsetio Zvonka na vreme kada je on svirao saksofon u grupi „Amigosi“.

 

Objavljeno: 20.07.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca