Promocija treće knjige Novice Jovića „Rosulja pod kamenom“

U gradskoj biblioteci Desanka Maksimović  u Vlasotincu održana je promocija treće knjige Novice  Jovića Rosulja pod kamenom u izdanju narodne biblioteke i Kulturnog centra.
Promociju knjige je otvorila direktorica biblioteke Miljana Išljamović istakavši da će se u ovoj godini odžati još nekoliko promocija uglavnom vlasotinačkih autora, a posebno dolaze dani satire i aforizama.
O knjizi „Rosulja pod kamenom“ govorio je recezent knjige mr Dragiša Marković iz Niša i profesor Dragan Stojanović iz Vlasotinca. Kniževni kritičar se u svom izlaganju osvrnuo i na predhodne dve knjige koje su iskazivale misli i razmišljna o životu i  svetu, da bi njegove misli prešle u japanski utvrđeni  lirski oblik  haiku podeljen po slogovima 5-7-5.

Iznikla trava.
rosulja pod kamenom –
I zmija gmiže.


mr Dragiša Marković, recezent knjige

Mr Marković u recenziji piše:
Nastavljajući haiku poeziju iz druge objavljenje knjige, Tragovi na vetru, Novice Jović je dopunio svoj stvaralački opus novim motivima i pesničkim slikama . U prvi plan utvrđenog lirskog japanskog oblika je žena kao njegova večita inspiracija. I to ne samo žena kao lirski subjekt, i žena koja ga večito prati od najranije mladosti do danas. To tumačenje ljubavi Novice Jovića je večiti ljubavni jad, pod plaštom pravoslavlja i vernosti žene, kao kod renesansnih pesnika: gde je ona bila i gde je prolazila , vezujući uspomene na ljubav, mladost, i život. Mada se budizam kosi sa hrišćanstvom, u haiku poeziji se to ne vidi, jer su se osećanja pesnika prilagodila našem podneblju, kao i metričkom sistemu od sedamnaest slogova 5-7-5.

Sunce se budi,
Ženu gledaj u oči –
Novi sviće dan

Školjka na stolu,
biser na vratu žene –
nežni poljubac

To ljubav živi,
Žena porodom traje –
Novi sviće dan.Prof. Ana Jović o knjizi piše:
Žena kao večita inspiracija, žena kao erotski predmet obožavanja i žena kao vrelo izvorište života. Neuhvatljivo biće, koje jedino može spasiti svet, jer je moć reprodukcije data sama ženi Božansko biće, jer se  ljubav jedino može prevesti iztranscendentalnog u stvaran svet samo i prefinjenoj zanetosti ženom.

U ogledalu,
Oblik je telo žene –
Riba u vodi.Da je ova knjiga Rosulja pod kamenom skrenula pažnju na sebe dokazao je italijanski kritičar Đakomo Skoti koji je u svom pogovoru preko internet obuhvatio i predhodne dve knjigE Nešto između i Tragovi na vetru koje ji sve tri knjige nazvao trilogijo Zadatak poezije je da nas zapanji, podstakne pobudi na dodatno kreiranje.Zato treba pročitati ne pojedine već sve stranice sve pesme i sve aforizme našeg autora povezati ih, da bi se videlo kako Jović pesnik i mislilac svestrano razmišlja o pojedinim temama našeg vremena i života.

Po motivima Jovićeva knjiga uglavnom pokazuje ljubav prema ženi prolaznosti života razmišljanja o smrti i filozofiji da će svaki čovek koji se bavi umetnošću na kraju života postati pamet zato će se njegova kniževna dela produžiti sa vremenom i sam umetnik biće večito živ.Prof. Dragan Stojanović, director biblioteke Mirjana Išljamović, autor knjige Novica M. Jović i mr. Dragiša Marković

Po završetku promocije autor Jović je potpisivao svoju knjigu  Rosulja pod kamenom, i najavio četvrtu knjigu ljubavnih  pesama  „Žena je žena“.


 

Objavljeno: 09.08.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca