Sačuvati energiju i uštedeti novac

U sali Slupštine opštine i u Tehničkoj školi danas su održane edukativne radionice na temu efikasnog korišćenja ogrevnog drveta u domaćinstvima. Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić rekao je da su istraživanja na ovom području pokazala da gotovo nema domaćinstava koja efikasno koriste energiju ogrevnog drveta što zbog kotlova i peći koji su jeftiniji, ali imaju slabe performanse, što zbog neadekvatne izolacije i stolarije, a velikim delom i zbog nedovoljno suvog drveta koje se nabavlja za ogrev.

– Velika je zabluda kada ljudi kažu da će suvo drvo brzo goreti i da će se tako potrošiti više ogreva. To prosto nije istina. Kad je ono mokro i nabavljeno neposredno pred sezonu loženja, energija najpre odlazi na isparavanje vode iz drveta, a onda na sagorevanje, što znači da se u tom slučaju nećete dobro ogrejati – objašnjavao je prof. Glavonjić.

Projekat Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima deo je GIZ DKTI programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji se sprovodi u okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

 

Objavljeno: 22.10.2014 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca