Stabilizacija stanja u „Komunalcu“

Loklana samouprava, kao osnivač JKP Komunalac, preduzela je poslednjih desetak dana niz koraka kako bi donekle stabilizovala ovo preduzeće koje je već duže vreme u lošem stanju.

Situacija u „Komunalcu“ je kulminirala pre dve nedelje, kada je preduzeće bilo 45 dana u blokadi i kada su se stekli uslovi za pokretanje stečaja. Do blokade je, najvećim delom, došlo usled naplate po izvršnim sudskim rešenjima onih radnika koji su tužili firmu za neizmirene zarade. Radnicima se, inače, duguju zarade iz 2012. i 2013. godine. Procenat naplate od građana je jako nizak i poslednjih meseci se kretao između 20 i 30%. Opština je, s druge strane, redovno izmirivala i izmiruje svoje obaveze za delatnost koja je poverena „Komunalcu”.
-Za stanje u ovom preduzeću smo svi mi krivi. Naravno, ne podjednako, ali krivica postoji. Razgovarao sam s bivšim direktorom sigurno stotinu puta, ali nije bilo efekta. Zatražio sam od radnika da sami predlože rešenje problema,ali nisam dobio predloge. Više nismo smeli da dozvolimo da građani trpe zbog stanja u „Komunalcu“ i zbog javne nehigijene – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.
Zaposlenima je ponuđeno da potpišu reprogram dugovanja i njih 50-oro je dalo saglasnot na to da stara dugovanja počnu da im se izmiruju od marta, uz platu, a da sada nastave da primaju zarade iz ove godine jer ovogodišnje zarade, po zakonu, ne mogu da uđu u reprogram. Oni su primili junsku platu pre par dana. Nekoliko radnika nije želelo da potpiše tu saglasnost i oni su naplatili svoja potraživanja putem izvršnih rešenja.
– Počeli smo redovno da čistimo i iznosimo smeće, mislim da i građani primećuju boljitak. Očekujem da to bude još revnosnije i zahvaljujem građanima na strpljenju sve ovo vreme. Nećemo ih tužiti za neizmirena dugovanja iz prethodnog perioda jer ni mi nismo radili svoj posao kako treba. Zahvaljujem i radnicima koji su potpisali reprogram na lojalnosti koju su iskazali prema firmi – naglasio je direktor JKP Komunalac Svetislav Petrović.
Problemi u „Komunalcu“ počeli su sa oduzimanjem glavne delatnosti – iznošenja smeća – ovom preduzeću 2008. godine i poveravanja iste PWW-u. Oni, međutim, nisu prestali nakon povratka te delatnosti preduzeću, 2013. godine. „Komunala““ je sve gore poslovao, radnici nisu primali plate, a građani nisu bili zadovoljni uslugom iznošenja i odvoza smeća.
Nakon usmenih i pismenih primedbi građana i nakon višemesečnim napora lokalne samouprave da se stanje u ovom preduzeću popravi, u aprilu ove godine bile su uvedene i privremene mere, ali je boljitak bivao samo povremen i kratkotrajan.
Sadašnje mere, prema tvrdnji nadležnih, treba da daju dugoročnije rezultate.
JKP Komunalac obavlja poslove iznošenja i odvoza komunalnog otpada, održavanja javne higijene i zelenih površina i upravlja grobljem i pijacom. Odgovorni kažu da i u slučaju da je naplata pruženih usluga 80%, a ne stoprocentna, bilo bi novca za sve troškove preduzeća.

 

Objavljeno: 06.11.2014 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca