Treća „Noć muzeja“ u Vlasotincu

Vlasotince se u obeležavanju Noći muzeja priključilo po treći put, tako da je  već stekla status tradicionalnog. Prava stvar za dodatno pozicioniranje Vlasotinca na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije.

U organizaciju Evropske Noći muzeja se 2011. godine uključilo preko 2000 muzeja iz 42 zemlje. U Evropskoj Noći muzeja 2011, u Srbiji, učestvovalo je 65 mesta sa 315 muzeja, galerija i drugih institucija kulture i više od 400 raznovrsnih događaja. U okviru „Evropske Noći muzeja“ srpska manifestacija je po broju mesta, lokacija i posetilaca na trećem mestu, posle Francuske i Rusije.

Kao i ranijih godina, manifestacija je počela kolažnim dečjim programom koji su za ovu priliku pripremili mališani Predškolske ustanove „Milka Dimanić“ sa svojim vaspitačima.

Najpre su polaznici pripremnog predškolskog programa posetiocima prikazali predstavu „U potrazi za srećom“. Potom su se predstavili igrokazom „Pesma o mami“. Da je ljubav pokretač svega još jednom su nam poručili mališani vrtića. Svoj program predškolci su završili spletom tradicionalnih igara iz Srbije.

Posebne simpatije publike izazvao je nastup dramske sekcije OŠ „Siniša Janić“, koji su izveli predstavu „O učenju, umetnosti i ljubavi kroz đačko doba“. Ovu predstavu režirao je profesor srpskog jezika Slaviša Šušulić, dok je koreografiju osmislio Dalibor Dača Kostić. Predstavu su izveli učenici sedmog razreda OŠ „Siniša Janić“.

Program se potom nastavio u Zavičajnom muzeju, u sobi Stare srpske grafike, gde je profesor Saša Stanković, autor monografije „Prvi moderni gradonačelnik Beograda“ održao predavanje na temu „Doprinos Vlasotinčana napretku Beograda 30-tih godina 20. veka“.

Poseban doprinos večeri dali su učenici Gimnazije „Stevan Jakovljević“, koji su izveli dramatizaciju intervjua Vlade Ilića i Milana Nešića, koji su upravljali prestonicom Jugoslavije u međuratnom periodu. Posetioci su mogli da vide i izložbu fotografija, koje su predstavljale ilustraciju održanog predavanja.

U večernjim satima prikazan je dokumentarni film „Kučevista“, autora Nebojše Ilića, koji govori o nekadašnjem životu srpskog naroda u Makedoniji, u mestu Srpska Crna Gora. Zavičajni muzej je za sve posetioce bio otvoren do 1 sat iza ponoći, i zainteresovani su mogli da se upoznaju sa eksponatima koji se nalaze u muzeju.

Tekst je deo projekta koji sufinansira opština Vlasotince. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

 

Objavljeno: 21.05.2017 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca