Vatrogasci spasli starce iz sela Kozilo kod Vlasotinca

Akcija prevoza dvoje meštana iz zavejanog i od sveta odsečenog sela Kozilo kod Vlasotinca. Radoslavu Stanojević (80), koja je preživela moždani udar, nosili na rukama.

U osmočasovnoj spasilačkoj misiji vlasotinački vatrogasci su sa osobljem ovdašnjeg Doma zdravlja, u nedelju, uspeli da dođu do bračnog para Stanojević u zavejanom planinskom selu Kozilo. Radoslavu Stanojević (80), koja je najverovatnije doživela moždani udar, su više od jednog kilometra nosili na rukama gazeći sneg dubok od 60 do 80 centimetara, dok su njenog supruga Sofronija (75) do prvog puta prevezli motornim sankama. Starica je smeštena na Odeljenje neurologije leskovačke Opšte bolnice, a Sofronija su, nakon ukazane pomoći, preuzeli rođaci.


Vatrogasci Saša Stojanović, Goran Trajković i Petar Vučković, komandir iz Leskovca Nenad Simić, dr Nataša Cvetković i tehničar Dalibor Đorđević sa komandirom ovdašnje Vatrogasne jedinice Draganom Stamenkovićem prešli su pet kilometara pešice, po dubokom snegu, kako bi ukazali pomoć nesrećnim ljudima u zavejanom selu udaljenom 25 kilometara od Vlasotinca.– Radi se o izuzetno nepristupačnom terenu, a veliki deo puta nije bio nimalo očišćen od snega jer se pokvario buldožer. Pomagao nam je i meštanin Saša Simonović iz sela Kamenjari čijim smo pincgaureom nesrećne ljude dovezli do asfaltnog puta. Iako smo sate proveli po bespuću, blatu i snegu do kolena, ništa nam nije bilo teško, jer smo znali da nas u Kozilu čeka dvoje bespomoćnih ljudi – priča komandir Stamenković.Teško bolesna žena je u leskovačku bolnicu primljena u lošem opštem stanju. Dr Vladan Simonović, neurolog, kaže da ima slabost desne strane i da veoma teško komunicira. Prilikom pada, najverovatnije zbog moždanog udara, zadobila je i povredu desne noge, a detaljnija dijagnostika pokazaće da li joj je tom prilikom povređen i kuk.

Iznemogli Sofronije je spasiocima ispričao da je njegova žena neko vreme provela na podu kuće, jer nije bio u stanju da je podigne. Prema svedočenju, starac je bio vidno uznemiren i pomalo dezorijentisan.
U Kozilu, i u udaljenim mahalama, živi tek još nekoliko ljudi. Ovo je prva ovogodišnja spasilačka misija vlasotinačkih vatrogasaca. Troje njihovih kolega pre dve godine zbog učešća u nekoliko takvih poduhvata vanredno je unapređeno.


 

Objavljeno: 15.03.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca