Veče Ivana Ivanovića

U utorak 24. februara u Galeriji biblioteke sa početkom od 17 časova, organizovana je promocija stvaralaštva književnika Ivana Ivanovića.

O životu i delu poznatog književnika govorili su dr Jovica Trkulja, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i autor knjige „Uspon i pad Ivana Ivanovića“, potom Branko Pavlović, potomak Ratka Pavlovića i autor romana „Ivan Ivanović“ i književni kritičar i prof. književnosti Saša Stanković iz Vlasotinca.


Odlomke iz pripovetke „Šopska Ambasada“ i romana „Vojvoda od Leskovca“ čitali su gimnazijalci Marko Stanković i Vladimir Nikolić.Ivan Ivanović

Ivan Ivanović je jedan od značajnih srpskih pisaca čiji je celokupni opus vezan za istoriju i ličnosti sa juga Srbije. U literaturu je ušao 1972. godine romanom Crveni kralj. Komunistička vlast je roman zabranila, pisca osudila na zatvor i otpustila ga s posla kao moralno i politički nepodobnog da vaspitava omladinu. Sedamdesetih i osamdesetih godina biva suočen sa velikim problemima oko izdavanja svojih romana, da bi tek krajem devedesetih njegova dela dobila na značaju i konačno bio priznat kao značajan srpski savremeni pisac.


 

Objavljeno: 25.02.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca