Veče posvećeno godišnjici rođenja Hristifora Crnilovića

Povodom 129. godišnjice od rođenja poznatog vlasotinačkog slikara, istraživača nacionalne kulture i kolekcionara , Hristifora Crnilovića, u biblioteci „Desanka Maksimović“ sinoć je održano veče posvećeno ovom znamenitom Vlasotinčaninu.
Slikarstvo je učio u Minhenu, a ljubav prema starinama preobratila ga je u kolekcionara čija se etno zbirka nošnji i nakita s kraja 19. i početka 20 veka čuva u Manakovoj kući u Beogradu. Iako je svoj kraj i zemlju zadužio na najlepši nači, umro je kao siromah 1963. godine u Vlasotincu.

Jelena Milenković i Velimir Stamenković

Jelena Milenković i Velimir Stamenković

O životu i radu Hristifora Crnilovića govorili su i profesor istorije Velimir Stamenković i bibliotekar Jelena Milenković.
Prikazan je i trejler dokumentarno–igranog filma Nebojše Ilića Pustood, posvećen upravo čuvenom Kici.

Crnilovic1
Disk sa filmom Ilke je poklonio biblioteci, a profesor književnosti Saša Stanković darivao je ovoj ustanovi Zbornik grada Smedereva, posvećen stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata, koji počinje pričom o Crniloviću, pod naslovom Gete nije bio dovoljno Nemac.
Ime čuvenog slikara i kolekcionara nosi i Fondacija darovitih Vlasotinčana koja pomaže mladim ljudima da ispolje svoje talente.

 

Objavljeno: 10.02.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca