IN MEMORIAM: Novica Jović 1954-2018.

Novica Jović, pesnik, sanjar, večiti optimista, umro je juče u Beogradu u 65. godini života.

 

Rođen je 01. januara 1954. godine u Svođu, opština Vlasotince. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Vlasotincu. Studirao je prava u Nišu i Skoplju. Živeo je i stvarao u Vlasotincu koje je voleo više od sebe samog.

 

Višegodišnji predsednik košarkaškog kluba „Partizan“ iz Vlasotinca (sadašnji OKK Vlasotince).

 

Do sada je izdao četiri knjige: „Nešto između“ (Mislenik 1), „Tragovi na vetru“ (Mislenik 2), “ Rosulja pod kamenom“ (Mislenik 3) i „Žena“ (Mislenik 4).

 

Peta njegova knjiga pod nazivom „Klupa“ (Mislenik 5) je upravo u fazi štampe i trebalo je, po njegovim rečima, da izađe krajem februara meseca.

 

Autor Novica Jović inspiraciju i nadahnuće za svoje stvaranje nalazio je svakodnevno i u svakom trenu. Bogat stvaralački opus kroz pesničke slike i slojeve otkriva tanane niti ljudske duše, bogat duhovni svet tkan od slobodnih stihova koji trepere, nizali se u skrivenim hodnicima njegove duše.

 

Giacomo Scotti, italijanski i hrvatski književnik, novinar, javni radnik, čitajući prve tri Jovićeve knjige rekao je: „Ostao sam blago rečeno impresioniran tolikim blagom. Preda mnom su na hrpu stajale prave riznice životnih iskustava i mudrosti s jedne i opet riznice pjesničke misli i mudrosti s druge strane. Šetajuci se kroz Jovićevu trilogiju, čitalac skuplja misli o vremenu koje nezaustavljivo prolazi ali se i ponavlja, o prošlosti i budućnosti („Gledaj napred, jer ne možeš vratiti vreme i sebe“), posebno misli o čovjeku i njegovom odnosu prema drugim („Čoveka treba traziti iza, a sebe ispred“), misli i pouke kako bi čovjek trebao živjeti za vlastiti boljitak i za boljitak ljudske zajednice, kako bi čovjek trebao izraziti sve što je pozitivno u seni da bi mi ostali oko njega bili graditelji dobroga zajedničkog zivota“.

Kompletnu kritiku koju je napisao Giacomo Scotti možete pročitati u članku Giacomo Scotti: Jovićeve knjige su riznice životnih iskustava i mudrosti.


– Najveći broj mojih pesama posvećen je ženi. Ovo je ugao mog posmatranja iz pređenog puta koji je ostao iza mene. U tim tragovima pesama ću trajati onoliko koliko pisana reč traje. Moje je da vam ih ostavim a vaše da ih pronađete – Novica M. Jović.

 

Sahrana će se obaviti na Groblju u Vlasotincu 13.02.2018. godine u 15 časova,


 

Objavljeno: 13.02.2018 | Autor: InfoDesk


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca