Izložba plakata Snežane Stojiljković

U galeriji Kulturnog centra je u ponedeljak 9. novembra priređena prva samostalna izložba plakata, autorke Snežane Stojiljković iz Vlasotinca. U ime Kulturnog centra Vlasotince, organizatora izložbe, prisutne je pozdravila i izložbu otvorila direktorka Maja Marković i istakla:

„Zadovoljstvo mi je da smo u prilici da se upoznamo sa delom stvaralaštva mlade umetnice Snežane Stojiljković iz Vlasotinca. Njena izložba je dokaz da Vlasotince ima plejadu mladih, talentovanih umetnika koji svojim radom mogu da nas prijatno iznenade. Prilika je da pozovemo i druge talentovane autore da nas upoznaju sa svojim radovima. Kultura je, a posebno njen razvoj, veoma bitan segment svakog društva. Zato moramo više ulagati upravo u kulturu.“

Govoreći o autorki, njen profesor iz srednje Škole za tekstil i dizajn Dejan Stojanović je rekao, da Snežanini radovi ne zaostaju za svetskim radovima, plakati sadrže jasnu poruku iako su jednostavni, poruka je veoma brza, kao i da se u radovima oseća jasan plakatski izraz.

Govoreći o plakatu, kustos Zavičajnog muzeja Danica Valčić, istoričar umetnosti je rekla:

„Plakat je reč latinskog porekla i znači oglas koji se postavlja na javno mesto. Od 19.veka pripada  oblasti primenjenih zanata, odnosno primenjenoj grafici. Na izloženim plakatima publika može da vidi poruku autora, sugestije, ideje. Postoje razne vrste plakata, ekonomsko-propagandni, pozorišni, plakat koji reklamira knjige, kulturne manifestacije, zaštitu životne sredine, štetnost pušenja…“

Snežana Stojiljković je pozdravila prisutne, zahvalila se Kulturnom centru i nagovestila dalju saradnju. Inače, autorka izložbe je završila Fakultet umetnosti u Nišu i do sada je, pored Vlasotinca, svoje radove izlagala u Nišu, Ćupriji i Knjaževcu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Izložba plakata za posetioce će biti otvorena narednih 15 dana.

 

Objavljeno: 10.11.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca