Pesnički čas – učiteljstvu u čast održan po 23. put

Pesnički čas – učiteljstvu u čast u spomen Danici Gorunović Tasić ove godine je održan po 23. put. Ova jedinstvena manifestacija druženja pesnika i đaka, učiteljskom pozivu u čast, priređena je 5. i 6. novembra. Učesnici ovogodišnjeg Pesničkog časa bili su Tode Nikoletić, Dušan Đurđev i Davorka Bosnić – Ođila. Gost Pesničkog časa bio je Miomir Daskalović, nastavnik muzičke kulture u penziji.


Učesnike je najpre u svom kabinetu primio predsednik opštine Zoran Todorović. Ovom prilikom razgovaralo se o značaju kulture, posebno o značaju pisane reci i potrebi da ova manifestacija traje i u godinama koje dolaze.Pesnici su pohvalili to što ova manifestacija postoji već 23 godine. Predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorogvić izrazio je nadu da druženje pesnika i učenika može da podstakne decu na čitanje, pa i na pisanje poezije.

– Verujem da elektronski mediji ne mogu da zamene pisanu reč i da je veoma važno čitati. Zato lokalna samouprava podržava ovakve manifestacije. Inače, o Vlasotincu je pisalo oko 700 pesnika, naročito na temu vina i grožđa – rekao je Todorović.

Novosadski pesnik Dušan Đurđev, inače direktor Zmajevih dečjih igara, poklonio je predsedniku opštine knjigu evropskih novčanica na kojima su likovi pisaca.

-Pesnik dok piše nema da preživi, a kad umre onda mu daju celu ulicu – dodao je Đurđev.Druženje pesnika i đaka nastavljeno je u Osnovnoj školi “8. oktobar”. Pesnike je pozdravila direktorka škole Svetlana Kocić, a potom je usledila razmena stihova između đaka i pesnika. Pored poezije, učenici su imali priliku da čuju i Davorku Bosnić, članicu legendarne grupe Odjila.U večernjim satima Kulturni centar je u Galeriji na Nešićevom keju organizovao književno veče kome je prisustvovao veliki broj građana. U ime domaćina manifestacije prisutne je najpre pozdravila Maja Marković, direktorka Kulturnog centra.

– Druženje učenika i pesnika je svakako jedan od najznačajnijih trenutaka ove manifestacije i prilika da naši đaci upoznaju pesnike iz svojih čitanki i lektira. Tokom proteklih godina bili smo domćcini najvećim srpskim pesnicima, a planiramo da i dalje radimo na očuvanju ove pesničke manifestacije kojom slavimo učiteljstvo – rekla je Maja Marković.Ove večeri publika je uživala u stihovima Todeta Nikoletića i Dušana Đurđeva. Posebnu draž ovoj večeri dao je nastup Daše Ođile. O svom četrdesetogodišnjem radu govorio je Miomir Daskalović.

Drugi dan Pesničkog časa počeo je posetom vlasotinačkoj crkvi i paljenjem sveća za pokoj duše preminulim vlasotinačkim prosvetarima. Nakon toga pesnička družina posetila je đake Osnovne škole “Siniša Janić” i sa njima podelila stihove iz svojih zbirki.Ovogodičnji Pesnički čas – učiteljstvu u čast u spomen Danici Gorunović Tasić završen je druženjem pesnika i učenika u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Gložanu.


 

Objavljeno: 06.11.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca