Održano predavanje na temu “Voda ključ života na zemlji i čista voda kao lek”

U Galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju 29. oktobra održano je predavanje na temu “Voda ključ života na zemlji i čista voda kao lek”. O značaju vode govorio je Ivan Milošević, stručni saradnik u leskovačkom  Zdravstvenom centru. On je naglasio da je predavanje u okviru akcije „Život i zdravlje“. Ovom prilikom podsetio je prisutne, da bi živi svet opstao na zemlji mora da postoje i izvori života voda, vazduh, sunce. Tamo gde nema vode nema ni života ni živog sveta.

– Čiste vode je sve manje što je veoma zabrinjavajuće za današnju civilizaciju. Na smanjenje vode utiču sve globalne promene: razvoj industrije, prirodni priraštaj, ukopavanje štetnih materija u zemlju a posebno radioaktivni elementi koje je skoro nemoguće eliminisati. Evropa je danas zabrinuta jer u budućnosti neće imati dovoljno vode. Srbija spada u zemlje Evrope sa najvećim potencijalom vode. Primera radi, Sijarinska banja ima vode koliko i cela Poljska. Ratovi u budućnosti će se voditi zbog nedostatka vode. Pet miliona ljudi godišnje umre zbog nedostatka vode. Zato je veoma bitno da znamo da čuvamo i štitimo čistu vodu. Naučnici su otkrili da i najsitnija kap vode ima svoju memoriju. U kapi vode zapisan je zakon univerzuma. Nauka je usavršila svoja saznanja tako da proučavanjem voda mogu da se preciziraju razne nepogode poput erupcije vulkana, zemljotresa i slično  –  istakao je između ostalog Ivan Milošević.

On je ovom prilikom sve prisutne podsetio i na funkciju vode u čovekovom organizmu i savetovao detoksikaciju organizma za šta je potrebno da se ujutru popije čaša vruće vode, a u toku dana 1,5 litar vode. Nikako se voda ne sme piti u toku obroka ili uoči spavanja. Preporučio je upotrebu izvorske vode jer je ona najzdravija. Po njegovim rečima, srebrna voda uništava 650 vrsti bakterija i predstavlja vodu budućnosti. Voda nikada ne treba da se hladi u frižideru, posebno ne u plastičnim flašama.


Govoreći o upotrebi čajeva i sokova Ivan Milošević je istakao da je upotreba čajeva dobra, posebno upotreba čajeva od biljaka sa naših prostora, nikako nije dobro upotrebljavati čajeve koji nisu sa naših prostora (indijski, ruski, crni, zeleni) jer oni mogu biti više štetni nego  korisni. Umesto zelenog čaja koji se često koristi preporučio je čaj od lista jagode, kupine i koprive.

Preporučio je upotrebu sveže ceđenih sokova posebno od kupusa, celera, šargarepe, cvekle i  dr, koji ne samo da jačaju imunitet već i pomažu pri lečenju pojedinih teških oboljenja. Posebno je bio interesantan recept za rasol koji se danas koristi u Evropi a koristan je kao preventiva i kao lek za pojedine bolesti.

Sve prisutne pozdravila je direktorka Kulturnog centra Maja Marković, naglašavajući da iako svi uglavnom znamo šta voda znači bili smo u prilici da čujemo i saznamo nešto novo. Večeras smo naučili mnogo toga novog o značaju vode, o njenoj pravilnoj upotrebi i blagotvornom dejstvu na čovekovo zdravlje i o značaju njenog očuvanja kao dragocenog prirodnog resursa.


 

Objavljeno: 30.10.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca