Održano predavanje pod nazivom „Zašto su kolevke prazne“

U galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu,  21. oktobra održano je predavanje na temu Zašto su prazne dečije kolevke. Predavač je bila mr Biljana Spasić, profesor i demograf. Ovom prilikom, Biljana je istakla da je poslednji trenutak da se sve snage društva uključe u ozdravljivanje porodice i njenog jačanja, jer bez zdrave porodice nema zdrave ličnosti, društva a samim tim ni države. Po njenim rečima, a u skladu sa statističkim podacima, u Srbiji danas ima više stoke, automobila, nego što ima ljudi. Da smo jedna od zemalja Evrope koja ima najniži natalitet ali zato mnogo veći mortalitet. Samim tim Srbija ima negativan prirodni priraštaj.


mr Biljana Spasić, profesor i demograf

„Ako se država ne pozabavi ovim problemom demografi su izračunali da će 2051. godine Srbi biti manjina u sopstvenoj zemlji. Ako deca završavaju škole i odlaze uskoro Srba neće biti. Svake godine zbog abortusa u Srbiji nestane grad veličine Novog Sada. Sve je više porodica sa jednim ili možda nijednim detetom. Zato je vreme da se pitamo na šta ukazuju ovi podaci. Ako pogledamo usko, u Jablaničkom okrugu je po zadnjem popisu 37.000 ljudi manje. Po podacima jedna Srpkinja danas rodi  u proseku manje od jednog deteta (0,80), a za proširenu reprodukciju bila bi potrebna 3 do 4 deteta. Srbi  nestaju u genocidima, autogenocidima i odlaskom u dijasporu. Bukvalno da nema zemlje na svetu gde nema Srba“ – istakla je između ostalog Biljana Spasić.Ona je ovom prilikom promovisala svoje dve knjige Zašto Srbi nestaju i Kuda ide naša omladina.Miljana Išljamović, direktorka biblioteke "Desanka Maksimović" Vlasotince

U ima domaćina sve prisutne pozdravila je direktorka biblioteke Miljana Išljamović i najavila i tribine koje će se održavati u saradnji sa sveštenstvom vlasotinačke crkve Sv. Trojica.Predavanju su prisustvovali i učenici OŠ “8. oktobar” sa profesorkom Jelenom Đokić i psihologom škole Snežanom Prokopijević.


 

Objavljeno: 22.10.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca