Vlasotinački likovni salon po 32. put

Tradicionalno i ove godine Kulturni centar Vlasotince priredio je manifestaciju Likovni salon – Likovni stvaraoci Vlasotinca, ove godine po trideseti drugi put. Trajanje Likovnog salona više od tri decenija govori o samom značaju ove kultrne manifestacije koja okuplja najbolje slikare sa područja vlasotinačke opštine. Kao od svog osnivanja i ovom prilikom u galeriji Kultrnog centra na Nešićevom keju, okupili su se doajeni  vlasotinačkog slikrstva koji su osamdesetih godina postavili temelj Likovnom salonu, a pridružila im se grupa izuzetno talentovanih mladih autora. Vlasotinačka publika dobila je priliku da uživa u delima koja su nastala u likovnim ateljeima naših umetinika između dva oktobra.


Maja Marković, dir. Kulturnog centra i Danica Valčić, kustos Zavičajnog muzeja u Vlasotincu

“Na naše veliko zadovoljstvo, Kulturni centar večeras po 32. put otvara Likovni salon – likovni stvaraoci Vlasotinca. Nastavljajući tradiciju dužu od tri decenije, mi iskazujemo poštovanje prema likovnim umetnicima ovog kraja i istovremeno se upoznajemo sa njihovim stvaralačkim opusom između dva oktobra. I ove godine grupi iskusnih slikra, koji su postavili temelje Likovnom salonu u Vlasotincu,  priključila se plejada mladih, talentovanih slikara koji svojim stvaralaštvom predstavljaju garanciju da će ova manifestacija imati uspeha i u godinama koje tek dolaze“ – rekla je Maja Marković, direktorka Kulturnog centra Vlasotinca.Govoreći o autorima i njihovim delima Danica Valčić, kustos Zavičajnog mujezeja, istakla je: “Slike su rađene  različitim tehnikama, olovka, grafika rađena suvom iglom, ugljen, pastel, akrilika, akvarel. tempera, ulje, kombinovana tehnika, plakat, kolaž. Motivi su tradicionalni pejzaž, autoportet, portret, mrtva priroda, aražmani od sušenog cveća, apstrakcija.Slike kompozicijski i koloristički svakog od učesnika se može posmatrati iz prizme njihove individualnosti i njihove kreativnosti. Izložena likovna dela treba svako da posmatra i svog ugla i da uživa u njima, a svakako one su deo kultrno istorijske baštine Vlasotinca“.Nikola Živković Gazibara

“Likovni salon ima sjajnu budućnost, jer ovde vidim radove mojih nekadašnjih a i sadašnjih učenika. To je ustvari i najveći moj uspeh jer se mi večeras zajedno predstavljamo našoj publici” – kazao je između ostalog Nikola Živković – Gazibara, jedan od učesnika ovogodišeg Likovnog salona i ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade.Inače na 32. Likovnom salonu – Likovni stvaraoci Vlasotinca, ove godine učestovalo je 20 umetnika, Nebojša Mitrović – Puša, Nikola Živković – Gazibara, Zvonko Katlanović, Vlastimir Stojanović- Šilja, Mihajlo Živković- Švaba. Miroslav Krainčanić, Srđan Miloš, Snežana Stamenković, Momir Jović, Slobodan Mitov i mladi i školovani umetnici Stefan Petrović, Sanja Stamenković, Jovana Spasić, braća Jovan i Aleksandar Spasić, Žarko Jović, Snežana Stojiljković, Meri Nešić.

Na salonu prijatno iznenađenje bili su radovi Martine i Aleksandre Mitov, učenice osnovne škole, koje su dobro ovladale crtanje ugljenom i slikanje pastelom.


 

Objavljeno: 16.10.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca