Izložba fotografija “Izlog venčanica” (od 1900 – 1950)

Sinoć je u Zavičajnom muzeju otvorena izložba fotografija “Izlog venčanica” (od 1900 – 1950).  Ova izložba je prilika da nešto više saznamo o fotografiji kao umetničkom mediju, jer su se u početku fotografijom bavili likovni umetnici. Fotografija kao umetnički medij spada u grafičku umetnost i predstavlja verno prikazivanje određenih tema i motiva. Preteča fotografskog aparata bila je tzv. kamera obskura, poznata još u antičkoj Grčkoj, od vremena kada je živeo filozof Aristotel.
U renesansi pisani trag o njoj ostavio je jedan od najvećih umetnika svih vremena Leonardo da Vinči oko 1500. godine, koji je napravio mračnu komoru sa rupom, a bila je poznata i flamanskim slikarima (žanr scene, mrtva priroda) kao i venecijanskim vedutistima koji su slikali mostove i motive Venecije.


Maja Marković i Danica Valčić

Danica Valčić je o izložbi, između ostalog rekla:
– Prvu trajnu sliku predmeta pomoću Kamere obskura izradio je Francuz Džozef Nesefor Nijeps 1826. godine. Upotrebio je metalne ploče napravljene od legure kalaja i olova, premazane rastopljenim asfaltom u ulju od lavande. Stvorena je bila nova umetnička oblast koja je postala prava narodna umetnost koja traje do danas.Prvi srpski fotograf je Anastas Jovanović koji je živeo u 19. veku. Bio je grafičar, litograf i portretista, a me|u prvima u svetu imao je pokretnu kameru. Fotografisao je veliki broj poznatih Srba 19. veka i ostavio ogromnu fotodokumentaciju srpskog društva 19. veka. I naš sugra|anin slikar i etnograf Hristifor Crnilović, izme|u ostalog bavio se i fotografijom i izradio prve fotografije panorame Vlasotinca, vlasotinačke kuće u starobalkanskom stilu, zabeležene vlasotinačke običaje i sl. Fotograf ima slobodu i široku mogućnost da izrazi svoje lično gledanje na formu ili suštinu nekog doga|aja odabiranjem najpogodnijeg trenutka tog događaja.Danas, zahvaljujući fotografijama znamo puno toga o istorijskim doga|ajima, ličnostima i običajima. Na izloženim fotografijama zabeležen je trenutak početka zajedničkog života mladih bračnih parova. Ovde je fotografija dokument o vremenskom periodu od početka do sredine 20. veka, periodu u kome su se dešavali krupni istorijski doga|aji (Balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat) razdoblje puno ratnih nesreća i nemaštine. Ali, život je išao svojim tokom, prelepe mlade dame i momci, mladi bračni parovi izgledaju srećno na ovim fotografijama. Prihvatali su život kakav jeste, momci su išli u ratove a mlade su odgajale decu, održavale domaćinstva i imovinu. Jednom rečju, uzdizale su se iznad svega s verom u ljubav i srećnija vremenaFotografije pred nama nastale su ne tako davno, ali oslikavaju duh vremena tadašnju modu, imovno stanje, običaj crkvenog venčanja. Nadamo se da će ove fotografije obogatiti naš duh. Ako je tako, ova izložba ispuniće svoju svrhu, da verujemo u ljubav, brak i porodicu koja je stub društva.


 

Objavljeno: 18.03.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca