„Kraljica“ i druge princeze – Atletski i gimnastički klub

Atletski klub Vlasotince, osnovan devedesetih godina prošlog veka, tačnije 1994. godine, kao AK Crna Trava, još u to vreme imao je najbolju infrastrukturu i odlične uslove za rad, ne samo materijalne već i kadrovske. U to vreme atletika, pored fudbala, postaje najpopularniji sport u gradu na Vlasini. Klub je uvek bio u žiži interesovanja jer je okupljao i mušku i žensku populaciju. Pored muškog dela kluba, veoma uspešan je bio ženski deo selekcije. Među devojkama je bilo reprezentativki, državnih prvakinja, svetskih šampionki, osvajača medalja na velikim takmičenjima. U klupsku istoriju su se upisale Biljana Jović, Anica Đokić, Violeta Branković, Jelena Bunjevac i druge.

Doveden je vekiki trener, Tomislav Stefanović a finansijska podrška klubu bilo je građevinsko preduzeće „Crna Trava“ iz Vlasotinca i to je i bio preduslov što su svi atletičari ostajali u klubu i ostvarivali velike rezultate. Jedini problem u to vreme, a i sada, je odliv naših atletičarki zbog nastavka školovanja, odnosno studiranja, kao i zbog udaje.


Predrag Filipović

-Ja se nadam od svih držaavnih činioca, posebno od naše lokalne samouprave vezano za lokalpatriotizam, jer dajemo dobar primer mlađim kategorijama, da će nam izaći u susret. Ako nas vide na tom nekom nebu da nam pomognu, ako ne, navikli smo da guramo i sami – rekao je Miloš Mitov, predsednik kluba.
Danas u klubu treniraju uglavnom devojčice pionirskog uzrasta.
U videu na kraju članka, o dosadašnjim uspesima, stanju u klubu i vlasotinačkom sportu, kao i tretmanu devojčica, govore Predrag Filipović, četvorostruki olimpijac, danas trener u klubu i Miloš Mitov, predsednik kluba i nekada i sam odličan bacač kugle.SU "Pokret" Vlasotince

Sportsko udruženje „Pokret“ je gimnastički klub i jedan je od najmlađih sportskih kolektiva u vlasotinačkoj sportskoj porodici. Klub uglavnom okuplja devojčice od 5 do 10 godina ali ima i starijih.
„Pokret“ baštini tradiciju gimnastičke sekcije DTV “Partizan“ koja je bila najstarija sekcija u ovoj sportskoj organizaciji. Ogromna većina mladih školaraca bili su članovi gimnastičke sekcije i to im je bila osnova za dalje sportsko usmerenje. Današnji gimnastički klub nema više veliku salu kao nekada Partizan.Mala gimnastička sala u kojoj se gimnastičari „guraju“ sa spravama ne pruža ni minimalne uslove za vežbanje ali zahvaljujući velikoj želji i upornosti članova „Pokreta“ klub raste i osvaja medalje na takmičenjima. Klub ima veoma zapažene rezultate na Regionu istočne Srbije koji praktično obuhvata teritoriju od Negotina do Vranja, a na samim tim takmičenjima klub se nekoliko puta klavifikovao na državnim prvenstvima gde su i kolektivno i pojedinačno osvajali neko od prva tri mesta.
Uslovi u kojima se nalaze su veoma nezahvalni, prenstveno za treninge. Prostorija je veoma mala i ne zadovoljava ni opšte minimume potrebne za normalan trening. Od profesionalnog treninga nema ništa pa je klub prinuđen da radi na razvoju školske razvojne gimnastike.

Unutar samog druženja postoji i sekcija za rad sa decom sa deformitetima, pa se treneri bave i korektivnom gimnastikom, a takođe postoji i grupa koja se bavi rekreacijom, odnosno aerobikom i pilatesom.

 

 


Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak                                                                                                      Sledeći članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 05.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca