Vlasotinčanke među obručima

Srbija je oduvek bila zemlja košarke, ali, uglavnom muške. Ženska je nekako uvek ostajala u senci.

Ženski košarkaški klub potiče iz košarkaške seksije DTV Partizan kao i muški klub. Ženska selekcija je sa dosta uspeha igrala u ligama regionalnog ranga. Talentovane Vlasotinčanke su se sa dosta uspeha takmičile u svojim ligama a one devojke koje su kvalitetom i talentom odskakale bile su na meti drugih „većih“ klubova a njih nije bilo malo.

Odlazak onih najboljih u druge klubove, ali i i odlazak na studije, doveli su mladi klub do situacije da je iscrpljen sav igrački kadar a pomoći od društvene zajednice nije bilo pa se vremenom ovaj perspektivni sportski kolektiv ugasio.


Dugo nije bilo inicijative da se obnovi rad kluba, do pre nekoliko meseci kada je od bivših košarkaša i sportskih radnika potekla inicijativa za obnovu ženske košarke. Među glavnim inicijatorima obnove rada ženskog košarkaškog kluba je veliki zaljubljenik u košarku Zvonko Ilić koji je u ranijem periodu uspešno vodio OKK Vlasotince.

Žensko sportsko košarkaško udruženje Vlasotince osnovano je oktobra meseca 2019. godine. Udruženje je osnovano sa ciljem da devojčice ubaci u trenažni postupak jer na teritoriji naše opštine ne postoji zvanični klub gde bi devojčice trenirale. Veoma je bitan pravilan razvoj i učešće u kolektivnom sportu jer se na taj način formira kolektivni duh koji je veoma važan za pravilan razvoj ličnosti, kako dečaka, tako i devojčica.Kao i u drugim granama sporta, generalno u Srbiji primetna je razlika u finansiranju muškog i ženskog sporta. Jedan od ciljeva osnivanja ovog udruženja je da se obezbede veća sredstva za razvoj ženske košarke.

Planirano je i osnivanje školice košarke za najmlađe devojčice uzrasta od 6 do 8 godina u saradnji sa predškolskom ustanovom „Milka Dimanić“ iz Vlasotinca, kako bi deci u najranijem dobu objasnili važnost bavljenja sportom. Deca danas imaju veliki izbor zanimacija, a nažalost najviše njih sedi uz kompjutere i mobilne telefone. Motivisati dete da izađe na teren danas je veći izazov nego ikad. Kad zastanemo kod ovog problema, već u startu imamo mali broj kandidata i nemogućnost pravog selekcionisanja.


 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ravnopravnost polova i položaj žena u vlasotinačkom sportu.

 

Prethodni članak                                                                                                      Sledeći članak

 

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Vlasotince. Stavovi uneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Objavljeno: 26.10.2021 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca