SRS Vlasotince: Život kupača na Vlasini poveren nesposobnim spasiocima

I dok skoro svakog dana osvane vest o tragičnom događaju na nekom od kupališta Srbije, Opštinsko veće Vlasotinca iz osmočlanog spasilačkog tima na vodi izbacuje 4 visoko obučena spasioca , od kojih su dvojica članovi Srpske radikalne stranke i uvodi 3 „obična banjača“, rekao je predsednik Opštinskog odbora SRS Vlasotince Svetislav Jović.

On je podsetio da je prošle godine ovo veće, samo u drugom sastavu raspisalo konkurs za javne nabavke male vrednosti, odnosno angažovalo Sportski savez spasilaca Srbije i Udruženje spasilaca na vodi, za obuku po najvišim svetskim standardima, za koju su izdvojena i znatna novčana sredstva, kazao je Jović.

Dalibor Jović Uta, diplomirani profesor fizičke kulture, bez zaposlenja, kao spasilac na Vlasini bio je angažovan punih 10 godina. Pored fakultetske diplome poseduje sertifikate I i II stepena stručnog osposobljavanja za spasilaštvo na vodi i pružanje prve pomoći. Za svoj doprinos preventivnom delovanju i osećaju bezbednosti kupača, dobio je diplomu sektora Civilne zaštite, ali je sve to bilo nedovoljno i bezvredno članovima komisije, sastavljene od nekvalifikovanih ljudi.

Odgovoran, i često nezahvalan posao spasioca, ove godine ne obavlja ni Miloš Mitrović, , student arhitekture, bivši student Vojne akademije. jedini licencirani spasilac u Vlasotincu i podpredsednik Opštinskog odbora srpskih radikala , koji kaže da često, spašavajući druge, spasioci ugrožavaju svoj život.

Provincijalna svest pojedinih opštinskih čelnika odlučila je da iz ekipe koja je prošla obuku po visokim standardima izbaci iz spasilačke ekipe 4 spasioca za ovu kupališnu sezonu.

– Ali bez obzira na sve ništa me ne može pokolebati u mom humanističkom i političkom opredeljenju za jaku i slobodnu Srbiju, Srbiju odgovornih, poštenih i patriotski nastrojenih ljudi. – kazao je Mitrović.

 

Objavljeno: 25.07.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca