U Vlasotincu obeležen Dan Roma

I ove godine obeležen je 8. april, Svetski  dan roma. Organizator ovogodišnjeg programa obeležavanja bilo je Udruženje roma, a pokrovitelj je Skupština opštine Vlasotince.
Na današnji dan obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.


Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.Marjan Antić, predsednik udruženja za edukaciju Roma Vlasotince

Obraćajući se prisutnim predsednik udruženja Marjan Antić podsetio je na veoma težak položaj roma u svetu, u Srbiji pa i u Vlasotincu, na cinjenicu da su oni još uvek diskriminisani, da žive na rubu siromaštva, da je romska populacija najviše nezaposlena i zatražio pomoć od društva kako bi se bar delimično rešili postojeći problemi.Srđan Antić, koordinator za romska pitanja opštine Vlasotnce

Koordinator za romska pitanja opštine Vlasotnce Srđan Antić, u cilju poboljšanja uslova za život i rad roma najavio je organizovanje dekade roma u skorijem periodu.U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio dr Slavoljub Mitov, zamenik predsednika opštine, i rekao da ce opština učiniti sve što je u njenoj moći da se poboljša život roma na području naše opštine, i pozvao mlade rome da uče i samo uče jer, kako je rekao, znanje je uslov za izlazak iz bede.Prisutne su pozdravili igrom i pesmom, učenici gradskih osnovnih škola, predškolske usttnove „Milka Dimanić“, volnteri SOS za žene i decu žrtve nasilja, udruženje Roma i folklorni ansambl Crnilović.


 

Objavljeno: 11.04.2015 | Autor: InfoDesk


Galerija slika


Video galerija
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca