U Vlasotincu održan prvi salon vina

Novina ovogodišnjeg Vinskog bala je organizovanje prvog Salona vina pod nazivom “Vina juga“ uz učešće petnaestak najboljih vinarija iz naše zemlje. Među izlagačima su bili i najbolji vinari i vinogradari ovogodišnjeg bala, koji su se sa predstavnicima lokalne samouprave još jednom pokazali kao dobri domaćini.


Prvi salon su simboličnim presecanjem trake otvorili su predsednik opštine Zoran Todorović i  Svetislav Petrović, član Direkcije Vinskog bala i predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“.„Vlasotince i okolina vinska su destinacija od davnina, pre svega zbog dobrog podneblja za gajenje vinove loze, ali slavu vlasotinačkog vina proneli su vredni domaćini koji su živeli za vino i od vina. Vlasotinački vinogradi i naše vinogorje u poslednjih petnaestak godina su zapušteni, a naš cilj je da ih obnovimo. Salon vina smo organizovali po prvi put ove godine sa namerom da promovišemo kulturu ispijanja vina, da negujemo tradiciju vlasotinačkog vina, koje se nekad pilo širom naše bivše zemlje pa i šire, ali istovremeno da naši proizvođači čuju i iskustva drugih – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović, otvarajući prvi Salon vina „Vina juga“.Iako je vlasotinačko vinogorje tokom poslednjih decenija desetkovano, tradicija predaka se čuva i neguje.
„Bavljenje vinogradarstvom i proizvodnjom vina u mojoj porodice započela je moja baba Darinka, koja je bila i jedan od osnivača ondašnje Zadruge u Vlasotincu. Tradiciju je nastavio moj otac, koji je i sam učestvovao na konkursima Vinskog bala, bio i pobednik, a od pre sedam godina ja sam sa svojim sinovima nastavio ono što je bilo započeto. Pored autohtonih sorti grožđa, proizvodim i vrhunske sorte kaberne sovinjon, šardone i italijanski rizling –  kaže Branko Bidzić, ovogodišnji najbolji vinogradar i osvajač treće nagrade za vrhunsko crno vino.Sve prisutne pozdravio je i veliki majstor Vinskog viteškog reda „Simeon“ Sreten Milenković, koji je istakao da je inicijativa za Salon potekla od članova Vinskog viteškog reda „Simeon“ i da se realizovala zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave Vlasotinca.

U razgovoru sa izlagačima smo saznali da su zadovoljni gostoprimstvom ali i posećenošću Salona, te da su ovakve manifestacije dragocene jer su prilika da se naprave kontakti sa potencijalnim novim kupcima.Svetislav Petrović, predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“, koja je održana pre otvaranja Salona, a na kojoj su pored vitezova iz Vlasotinca prisustvovali i vitezovi iz drugih gradova Srbije, kaže da se u Vlasotincu gaji vinova loza na površini od najviše 200 hektara, na usitnjenim parcelama, a da se nekad gajila na površini od oko 1200 hektara.Tokom trajanja Salona poznati enolog profesor dr Slobodan Jović održao je predavanje na temu „Proizvodnja vina i greške koje se najčešće čine“. Istovremeno je organizovana i ceremonija prijema  novih vitezova u Vinski viteški red „Simeon“.Tokom trajanja Salona poznati enolog profesor dr Slobodan Jović održao je predavanje na temu „Proizvodnja vina i greške koje se najčešće čine“. Istovremeno je organizovana i ceremonija prijema  novih vitezova u Vinski viteški red „Simeon“.Za prigodnu atmosferu pobrinuo se muzički sastav „Trio amici“.

Na prvom Salonu  „Vina juga“  jos jednom je  potvrdjena italijanska izreka „ Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njegov sto i pij njegovo vino“.


 

Objavljeno: 28.08.2016 | Autor: InfoDesk


Galerija slika
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca