Završen 31. Vinski bal u Vlasotincu

Proglašenjem najboljih vinara i vinogradara, najbolje pesme i karikature na temu vina i grožđa, kao i Boginje vina, sinoć je u Vlasotincu završen 31.Vinski bal.

U kategoriji tradicionalnih crvenih vina najbolje je bilo vino Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca, zatim Aleksandra Jovanovića iz Boljara i Cvetka Jankovića iz Kukavice. Kategoriji vrhunskih crvenih vina najbolje je bilo vino Petra Pešića iz Vlasotinca, zatim Vinarije Filipajac i Branka Bidžića.


U konkurenciji tradicionalnih belih vina najbolje je ocenjeno vino Dragana Kocića iz Boljara, zatim Jovana Pečenkovića iz Vlasotinca i i Dragana Pešića iz Gložana. Među vrhunskim belim vinima prvo mesto pripalo je Draganu Pešiću iz Gložana, drugo Vinariji Filipajac, a treće Cvetku Jankoviću iz Kukavice. Vlasnik najboljeg vinograda, po oceni žirija, je Branko Bidžić.– U privatnom posedu danas je oko 300 hektara zemlje pod vinovom lozom, hiljadu manje u odnosu na pre 50 godina. Želja je svih nas, verujem, da podstaknemo mlade ljude da ožive vinograde svojih očeva i dedova i da vino opet teče u potocima. To je mukotrpan posao, ali mislim da je vreme da obnovimo zasade, osavremenimo proizvodnju, prihvatimo savete stručnjaka i potpomognemo se marketingom, kako bismo postali konkurentni na tržištu. Šansu za obnovu daje i opština Vlasotince, subvencijama u poljoprivredi. – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.Vlasotinčani su se još jednom zahvalili svom olimpijcu, brzohodaču Predragu Filipoviću koji Srbiju predstavljao u Riju, kao član atletske reprezentacije Srbije. On je od lokalne samouprave dobio sportsku opremu, a pre odlaska u Rio i finansijsku pomoć.Vinarima i vinogradarima, kao nagrada pripala je vinska burad, a autori pesme, karikature i Boginja vina dobili su novčanu nagradu lokalne samouprave od po 30.000 dinara, kao i darove sponzora.

Najbolju pesmu na temu grožđa i vina, u konkurenciji 105 pesama, napisao je profesor i književnik Milivoje Trnavac iz Pranjana.Autor najbolje karikature, među 29 dela, je Vlasotinčanin Jovan Spasić.Boginja vina 2016. je Andrijana Stojanović iz Velike Grabovnice kod Leskovca, rođena 1991.student Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu.Zvanični deo večeri okončan je vatrometom, a publiku je u nastavku zabavljao narodni pevač Marinko Rokvić.


 

Objavljeno: 28.08.2016 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca