Veliki uspeh vlasotinačkih vinara u Horgošu


VELIKI USPEH VLASOTINAČKIH VINARA NA IV MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU VINA U HORGOŠU.

U konkurenciji preko 90 uzoraka vina iz pet zemalja, vinari našega kraja osvojili jedno zlato i dve bronze. Sovinjon vinarije Miodraga Ćirkovića, pobednik je u konkurenciji belih vina, a za velikog pobednika takmičenja bilo mu je potrebno manje od jednog boda.

U Horgošu, na severu Bačke u organizaciji Vinskog reda „Sveti Urban“ i pod pokroviteljstvom opštine Kanjiža, 23. maja 2015. godine uručene su nagrade IV Međunarodnog takmičenja vina zemalja iz regiona. Na smotri ovog božanskog pića bilo je vina iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije.

Međunarodni žiri sastavljen od petnaest sudija ocenjivao je vina u četiri kategorije, bela, roze, crvena i specijalna (desertna) vina. U konkurenciji preko devedeset uzoraka, grupa belih vina je bila najbrojnija i samim tim najjača. Upravo u toj konkurenciji gde su za favorite važila vina iz Mađarske i Hrvatske, tri uzorka naših vinogradara postigli su najbolje rezultate.

Zlatna medalja i pobednik u grupi belih vina, sa ubedljivo najviše bodova, je „Sauvignon blanc“ , berba 2013, vinarije Miodraga Ćirkovića, iz vinskog sela Kozara, kome je za 0.6 poena izmakao ukupan trijumf na takmičenju i diploma Velikog pobednika. Vino je ocenjeno najvišim ocenama od svih sudija iz zemlja koje su učestvovale na smotri, i opšti je utisak da je ostavilo najjaču impresiju na sve prisutne, jer skoro niko nije verovao da će pobednik doći sa juga Srbije, gde je vinogradarstvo i vinarstvo u priličnoj meri devastirano.

Ništa manji uspeh, oličen u dve bronzane medalje, ponela su i vina Tri želje“, vinarije Saše Jovića iz Gložana, kupaža italijanskog rizlinga, smederevke i župljanke i Sauvignon“ vinarije Predraga Ćirkovića iz Kozara, dok je vino Levo desno“, frankovka vinara Saše Jovića dobilo diplomu za učestvovanje.


Pehar pobednika preuzeo je, s ovlašćenjem vinara, Petar Đelić, kancelar Vinskog viteškog reda „Simeon"

„Ideju da se učestvuje na ovom takmičenju dao je Vinski viteški red „Simeon“ iz Vlasotinca, koji je prepoznao potrebu učestvovanja naših vinara na sajmovima i takmičenjima vina, jer je upravo to put i način kako ćemo se opet naći na vinskoj mapi, najpre Srbije, a zatim i šire. Velikim zalaganjem članova ovoga reda ideja je realizovana, sakupljeni su uzorci sa terena za koje se je i očekivalo da mogu da postignu dobre rezultate i vina su se našla na ovoj smotri“, reči su Petra Đelića i Svetislava Petrovića, vitezova ovoga reda, koji su učestvovali u realizaciji prikupljana uzoraka na terenu i učestvovanja u Horgošu.

„Ovo je misija nas vitezova i način na koji ćemo i dalje delovati u pravcu razvoja vinarstva vlasotinačkog kraja, a i ubuduće ćemo stimulisati proizvođače i širiti ideju širenja vinske kulture. Smatramo se i mi pobednicima jer smo pobedili predrasude o našim vinima, kao i predrasude o samom viteškom redu. Ponosni smo koliko i sami vinari i čestitamo im na uspehu, jer pamte se samo pobednici, a šta je bilo pre nikoga neće zanimati. Nas, pre svega, interesuje šta će biti posle“, dodao je Svetislav Petrović.

Pobednik u konkurenciji belih vina, vinar Miodrag Ćirković, očekivao je dobre vesti, ali ovako dobre i njega su iznenadile: „Iskren da budem znao sam da je vino visokog kvaliteta, jer to su pokazala sva ispitivanja, kao i analiza iz enološke stanice u Vršcu, ali ovo su zlatne vesti kako za mene i moju vinariju, tako i za sve vinare našega kraja jer će biti podstrek za dalje napore vinara da proizvedu još bolja vina, a rezultati će doći s vremenom. Zahvaljujem se Vinskom viteškom redu „Simeon“ koji je podneo najveći teret oko organizacije učestvovanja na takmičenju, a koliko je ovo važno za moju vinariju, znak je i taj što sam odmah izvršio redizajniranje svoje etikete i na taj način poboljšao i ambalažu pobedničkog vina, i nadam se da će se ono uskoro naći u većem broju maloprodajnih i ugostiteljskih objekata, jer ovo vino će od danas krasiti zlatna etiketa sa ovog međunarodnog takmičenja“, istakao je pobednik takmičenja.

Nagrade pobednicima uručio je gospodin Ištvan Bačkulin, direktor ovog takmičenja, uz poziv da vina iz našega kraja u većem broju učestvuju i na sledećem V takmičenju vina, a medalje i pehar pobednika preuzeo je, s ovlašćenjem vinara, Petar Đelić, kancelar Vinskog viteškog reda „Simeon“.


 

Objavljeno: 24.05.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca