Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u praksi

Na platou ispred zgrade opštine u Vlasotincu, održana je prezentacija loženja ogrevnog drveta i sagorevanja drvnih peleta, u okviru projekta „Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji“. Događaj je organizovan s namerom da se  građanima ukaže na prednosti korišćenja suvog drveta u odnosu na sirovo, nedovoljno prosušeno, kao i da se stručno govori o procesu sagorevanja drveta i drvnih peleta sa stanovišta energetske i upotrebne efikasnosti uređaja koji se koriste.


-Mi smo danas praktično pokazali šta znači efikasno koristiti ogrevno drvo, odnosno kako manje potrošiti, a dobro se ogrejati. Takođe, organizovali smo ovaj skup upravo u period kada je najbolje nabaviti ogrevno drvo, a to su april i maj – rekao je professor Šumarskog fakulteta i nacionalni ekspert za biomasu Branko Glavonjić. On je naglasio da je s aspekta zaštite životne sredine drvo najčistiji energent jer se njegovim sagorevanjem emituje nekoliko puta manje zagađujućih materija u odnosu na sagorevanje drugih energenata. To je pogotovo slučaj kada se koristi dobro prosušeno ogrevno drvo.Građani koji su slušali prezentaciju i tačno odgovarali na pitanja kada je najbolje nabaviti ogrevno drvo, kako ga skladištiti, kako ložiti I na taj način štedeti novac i energiju dobili su vredne poklone izlagača. Svoje proizvode u Vlasotincu izložili su: Alfa Plam iz Vranja, Milan Blagojević iz Smedereva i Tim sistem iz Nove Pazove.

Događaj je organizovao konzorcijum E4tech /Quiddita, u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Komponenta „Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji“ deo je GIZ DKTI programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji se sprovodi uokviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke u periodu od 2013-2017. godine, u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.


 

Objavljeno: 15.05.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca