Ministarstvo zdravlja doniralo još jedno vozilo službi hitne medicinske pomoći u Vlasotincu

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana Srbije, uz finansijsku podršku Svetske banke, obezbedilo je kupovinu ukupno 64 vozila za hitnu medicinsku pomoć, kompletno opremljenih pratećom medicinskom opremom, u vrednosti od 3,4 miliona evra. Ova nabavka realizovana je u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“, DILS i uz podršku Svetske banke.

Krajem oktobra 2014. godine vlasotinački Dom zdravlja dobio je jedno takvo vozilo, a ovih dana, tačnije, 27. marta 2015.godine u Beogradu, direktoru vlasotinačkog Doma zdravlja dr. Draganu Spasiću, ključeve još jednog takvog, specijalizovanog vozila za potrebe Službe hitne pomoći uručio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.


Svečanoj primopredaji prisustvovao je i šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju gospodin Toni Verheijen, šefica projekta DILS, dr Ana Halt, direktori i predstavnici domova zdravlja i Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda. Vlasotinačka opština ima blizu 30.000 stanovnika i vozilo ovakve namene bilo je preko potrebno vlasotinačkom Domu zdravlja, odnosno Službi hitne pomoći. Baš, zbog te činjenice, direktor Doma zdravlja u Vlasotincu dr Dragan Spasić, iskazuje posebnu zahvalnost na donaciji od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i ministru Zlatiboru Lončaru.

– Dugujemo posebnu zahvalnost Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, a posebno ministru Zlatiboru Lončaru što nam je poklonio dva specijalizovana i multifunkcionalna vozila za potrebe naše Službe hitne pomoći. Vozilo poseduje neophodnu i najsavremeniju opremu što daje mogućnost da se pacijentu pruži prava i adekvatna pomoć na licu mesta, a i tokom samog transporta – kaže nam dr Dragan Spasić, direktor Doma zdravlja u Vlasotincu.Dr Dragan Spasić, direktor vlasotinačkog Doma zdravlja i dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije

Da li nam možete reći broj pacijenata koji su zbrinuti u ovom specijalizovanom vozilu, koje posedujete od oktobra prošle godine ?
– Malo smo u početku ,,štedeli“ samo vozilo a sada ga koristimo u punom kapacitetu, tako da će ovo multifukcionalno vozilo zabeležiti brojku od 10.000 pređenih kilometara. Prosečno, u jednom danu budu zbrinuta 12 pacijenata, što znači da smo u nepuna četiri meseca u prethodnom periodu imali blizu 1.500 intervencija. Sada kada smo dobili još jedno vozilo sigurno je da će biti povećan trend izvršenih usluga.Šta znači za upošljenike u vašoj Službi hitne pomoći, kao i za same pacijente pružanje hitne pomoći ovakvim vozilom ?
– Naravno da nam znači puno, jer upošljenici imaju adekvatne uslove i potrebne aparate za rad i za pružanje prve pomoći. Posebno je dragoceno za same pacijente, koji su životno ugroženi. Prema tome u dobitku su upošljenici i sami pacijenti, što je i najbitnije u borbi za spasavanje života svakog pacijenta – kaže nam na kraju razgovora dr Dragan Spasić, direktor vlasotinačkog Doma zdravlja.


 

Objavljeno: 31.03.2015 | Autor: InfoDesk
  • Arhive

  • Vremenske prilike

  • Kursna lista

  • Poslovni prostor u centru Vlasotinca